rrxaffe skrev:varför vill du inte vassle då? sen blir det inte många gram protein på den mängden mjölk ja har i äggen. Har testat proteinpulver och de är fan inte gott, ägg smakar inget juu
Det är vassleproteinet du vill ha. Det är cassein proteinet du vill "undvika" direkt efter ett träningspass.
Mer om råa ägg, och nackdelar med de gentemot tillagade ägg.
[spoiler]
Försämrat näringsupptag I råa ägg finns s.k. trypsininhibitorer vilket betyder ämnen som inhiberar enzymet trypsin. Trypsin är en form av enzymer vilka spjälkar proteiner och gör dessa tillgängliga för humanabsorbtion.
Vidare finns även ett glykoprotein i den råa äggvitan vid namn avidin. Avidin har förmågan att binda B-vitaminet biotin och bilda ett s.k biotin-avidin-komplex. Denna bildning gör biotinet från ägget otillgängligt för absorption och hämmar även upptaget av biotin i den övriga måltiden. Nu är ju inte biotinbrist något som förekommer i Sverige då vår kost redan är rikt på biotin men detta är ytterligare en faktor som talar emot det råa ägget och får det valet att förefalla ytterligare mer onödigt.
Proteinet
Sist men absolut inte minst (snarare tvärtom) så innebär faktiskt intag av råa ägg en markant sämre biotillgänglighet av protein. Jag nämnde trypsininhibitorer tidigare och dessa inaktiveras vid tillagning men äter du dina ägg råa kommer en stor del av proteinet åka raka vägen ut i toaletten dessvärre.
Det här är lite ”lustigt” med tanke på att ägg bland tränande ofta äts i syfte att få i sig just högkvalitativt protein. Ägg är ett helt fantastiskt livsmedel med mycket bra proteinkvalité, bra fettsammansättning, äggulan är rena multivitamintabletten och om du levde på enkom ägg skulle sannolikt allt utom behovet av vitamin C och kalcium kunna tillgodoses vad gäller essentiella näringsämnen. Men trots äggets enorma näringsmässiga mångfald är min erfarenhet att den vanligaste synen på ägg bland tränande som är mindre insatta i näringsläran att ägg är en bra proteinkälla. Att då vara ”hardcore” och/eller slö och välja äggen i en form där proteinupptaget är mycket sämre blir ju mer än lovligt paradoxalt.
Det finns en del forskning i ämnet och man har kunnat mäta upp signifikanta mängder kväve i feces (avföringen) från individer som ätit råa ägg jämfört med tillagade. Vidare har även utandningsluften analyserats för att kunna utgöra hur mycket av icke absorberat protein som istället fermenterats av tarmbakterier (samma princip som sker med odigererbara kolhydrater, d.v.s. kostfiber). En orsak som diskuteras till varför tillagningen löser detta är att våra matspjälkande enzymer helt enkelt får möjlighet att bryta peptidbindningarna i proteinet då tillagningen denaturerar proteinet. Biotillgängligheten av råa ägg har visat sig så dålig som endast 50 % av äggets totala proteininnehåll som de facto absorberats.[/spoiler]