Polisens nya razzia – mot mopeder

Efter bältesveckor och hastighetsveckor – nu gör polisen en ny insats.
I Umeå jobbar polisen mot störande och olaglig mopedkörning.

– Vi är inte ute efter att jaga ungdomar för att vi tycker illa om dem, men de behöver hjälp på traven för att följa reglerna, säger Johan Löfstedt, polisinspektör i Västerbotten.

mopedrazzia_01_700
Förvar av beslagtagna timmade mopeder hos polisen i Stockholm.

Trimmade mopeder som körs i hög hastighet genom bostadsområden har fått polisen i Umeå att genomföra en insats mot stans unga fartsyndare.

mopedrazzia_03_700

– För Umeås del finns det en otrygghet i när 15-16-åringar kör trimmade mopeder i 60-70 km/h genom bostadsområden. Många tycker det är otryggt och det finns småbarn i områdena, förklarar Umeå-polisens inspektör Johan Löfstedt.

Hamnar i brottsregistret
Veckans insats går ut på att hitta och lagföra trimmade mopeder. Enligt prejudikat från Hovrätten är en moped som går i 52 km/h och snabbare att anse som en motorcykel, vilket innebär höga straff för förare som saknar korrekt mc-kort, berättar Johan.
 
– Vi omhändertar förarens AM-kort eller förarbevis som får en spärrtid. Ofta renderar det ett strafföreläggande i form av böter, föraren hamnar i brottsregistret och förlorar körkortstillståndet vilket gör att bilkörkortet dröjer. Har de dessutom fyllt 16 år och hunnit ta körkort för snöskoter kan det också dras in.

mopedrazzia_04_700
En ungdom kontrollerad av polisen vid en kontroll på Valhallavägen i Stockholm. Ingen av personerna på bilden har någon koppling till texten.
 
Dyrare än själva boten
I vissa fall har polisen inte kunnat styrka körning av mopeden, men de kan ändå genomföra en flygande besiktning och då undersöka om mopeden går snabbare än 52 km/h.
 
– Gör den det måste fordonet registreringsbesiktigas inom en månad, annars är det körförbud. I stället måste den återställas till ursprungligt skick vilket ska intygas av återförsäljaren. Det är ofta kostsamma åtgärder och blir ofta dyrare än själva boten, berättar Johan.

mopedrazzia_02_700

Har inte omdömet
Hittills har Umeå-polisen stoppat 30 till 40 mopeder, varav tio-tolv stycken har besiktigats och tre-fyra stycken förare är misstänkta för olovlig körning, enligt Johan som efterlyser mer ifrågasättande av föräldrarna.
 
– Många föräldrar är blåögda, men man behöver inte kunna tekniska detaljer eller meka själv, det går att ifrågasätta ändå. Man bör misstänka när sonen eller dotterns moped låter över hela kvarteret. Om föräldrarna vetat om att mopeden trimmats kan de dessutom rapporteras för tillåtande.

– Vi är ju inte ute efter att jaga ungdomar för att vi tycker illa om dem. De behöver hjälp på traven för att följa regler, för många ungdomar har varken kunskap, färdighet eller omdöme att köra så fort. Folk tror att vi jagar ungdomar bara för att, men så är det inte.

Källa: Aftonbladet.se

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Kommentarer (7)

Skriven av Rexxy 2015-05-20 14:08

Så länge det är ett registrerat fordon som i huvudsak ska användas på vägen kan dem de.

Men använder du det som ett tävlingsfordon är det inte längre en EU45 moped. Och då ska den inte vara registrerad.

Skriven av xorce 2015-05-20 13:04

Rexxy. Då kan de ju inte göra en flygande bes på den heller om man skulle bli stoppad gåendes med den o säger att man kommer från crossbanan/inhägnat.

Senast ändrad 2015-05-20 13:10

Skriven av Rexxy 2015-05-20 13:00

Xorce. En Eu45 moppe är heltypsgodkänd, så du får inte ändra någonting. Skulle du köra på bana har du inte hojen påställd... Och förmodligen skrotat den från registret.

Och köra avställd på gatan är dyra böter. :)

Skriven av xorce 2015-05-20 12:54

vissa fall har polisen inte kunnat styrka körning av mopeden, men de kan ändå genomföra en flygande besiktning och då undersöka om mopeden går snabbare än 52 km/h.? Om man kör på bana eller inhängnat får den väl göra mer annars skulle man inte få köra cross?

Skriven av JensCarlvik 2015-05-19 19:18

Skruttpoliser.

Skriven av Vagif 2015-05-19 14:48

Fan har de inget bättre för sig.....

Skriven av ObbolaMoppers 2015-05-19 11:28

Det sög :/