Montera och köra in drivrem

En guide som förklarar hur du ska montera och köra in en drivrem på din scooter-moped för bästa livslängd och prestanda!

drivrem_00_640Montering av ny drivrem

För bästa funktion och hållbarhet på en ny drivrem måste remskivorna alltid rengöras från alla gamla remrester, olja mm. Rengöringen kan göras med t.ex. sandpapper (220-400), stålull eller Scotch Brite. Efter det ska skivan tvättas noga med diskmedel och vatten, eller bromsrengöring tills alla rester, fläckar, polering och partiklar är helt borta och ytan är helt ren.

Att ha en helt ren yta på remskivorna är mycket viktigt för att remmen och skivorna ska fungera på rätt sätt!
Om några partiklar finns kvar på skivorna kan remmen slitas onormalt fort, samt slira och man kan då tappa mycket effekt.

Ska en rem tas bort och sedan monteras tillbaka är det mycket viktigt att remmen monteras tillbaka så den snurrar i samma riktning som innan. Ett tips är därför att alltid montera en ny rem så texten på remmen hamnar rättvänd mot dig. Då behöver du inte fundera på hur du ska sätta tillbaka den om den måste tas av.

drivrem_01_240


De flesta drivremmar kan monteras åt båda hållen, men för att minska problem vid av- och påmontering rekommenderar vi att alltid vända texten på remmen mot dig när du monterar en ny rem.

drivrem_02_238drivrem_03_238

Smutsig remskiva och rengjord remskiva
Smutsiga remskivor måste alltid göras rent med milt rengöringsmedel, så man får bort alla spår av tidigare rem. På vänstra bilden ovan ser man en remskiva som inte gjorts ren. Skivan har då ringar och fält med rester från en tidigare rem. Använd alkoholbaserat rengöringsmedel eller bromsrengörning för att få bort alla rester.

Inkörning av ny drivrem

En ny drivrem behöver en inkörning på minst 5 mil för att man ska få ut maximal effekt och bästa möjliga livslängd.
Målet med inkörningen är att på rätt sätt anpassa remmen så den matchar remskivorna innan man belastar den maximalt. Det är viktigt att remmen får anpassas till skivorna över hela ytan så den greppar optimalt genom hela växlingen. Dels för att remmen kommer hålla längre och dels för att ge maximal effekt!

Följ dessa steg för att köra in remmen rätt:
› Variera mopedens hastighet och varvtal så remmen upprepat får röra sig över hela den del av skivan där den kommer röra sig.
- Använd inte mer än 3/4 gas de första 5 milen (50 km) efter att du monterat en ny rem.
› Stanna och stäng av motorn efter varje kvart (15 minuter) när du kört så motor och rem får svalna.

Under inkörningen ska följande ABSOLUT UNDVIKAS:
› Aggressiv acceleration, eller snabb och ryckig gas vid låg hastighet.
› Konstant hastighet/motorhastighet under lång tid.
› Hög belastning
› Långa körningar utan att remmen helt får svalna.

Om du följer den här inkörningen och tipsen för montering och rengöring kommer din nya drivrem anpassa sig på bästa sätt till just din variator och ge bästa grepp, prestanda. En rätt inkörd rem minimerar värme, minskar polering och slitage.

/Red

Källa: Gates Drivremmar

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Kommentarer (0)
Det finns inga kommentarer att visa