Moddlaren om sk. hypertändningar

Samt montering och info om tändningen DIGITAL DIRECT från MVT

Varför har vi hypertändningar??

För att säkerställa en korrekt tändpunkt vid höga varvtal och att tändsystemet kan klara av att ge en gnista med tillräcklig tändenergi (milliampere), att ett tändsystem har mycket volt är bra (45000V) men det är inte det viktigaste i tändsystemet.

Ampere är strömmens flöde. Jämför t.ex med en vattenslang. I en 10mm-slang kan vattnet flöda en viss mängd under en viss tid utan tryck.

Volt är själva trycket i vattnet, om man tar samma 10mm-slang och sätter en vattenpump som trycker in vattnet i slangen så får man ett vattenflöde som går att spola med.

Så det är alltså ampere som är det viktigaste i ett tändsystem, det finns batteri- och magnettändsystem som ger upp till 2A, dessa sitter oftast i Nitro-dragracers, nitro är grymt trögtänt och behöver mycket tändenergi.

En moppetändning har inte mer tändenergi än ca max 50 mA (milliampere). Motsvarande på en bil kan ligga på ca 200 mA så det är ganska stor skillnad. 200 mA ger en gnista på ca 200-250 mm längd utan tvekan, medans 50 mA ger gnista på ca 25 mm således en viss skillnad.

Varför kallar vi hypertändning för just hypertändning??

Det finns ingenting som heter hypertändning, Det man kallar hypertändning är just inget annat än en högst traditionell innerrotortändning som är vanlig på de flesta HI Perform-motorer men HYPER låter fränare än INNERROTOR.

Om vi tittar på t.ex Ducatis ytterrotortändning som är vanligt förekommande på b.la Minarellis motorer så är detta ett riktigt bra grundtändsystem med hög kapacitet för en kraftig gnista, dock så utnyttjas inte alla fördelar med ytterrotortändning tyvärr.

Originaltändsystem är precis lika bra som vilket innerrotorsystem som helst, det som skiljer är att en ytterrotor som varvas till högre RPM än vad det är balanserat för sliter ner motorns vevaxellager på nolltid.
Det är här den stora fördelen med innerrotorsystem blir påtaglig.

Tändsystemen med innerrotor har ett inbyggt problem som inte ytter rotor systemen har, det är just ström till ljus. På ett ytterrotorsystem så har man gott om plats för stora ljusspolar men på ett innerrotortändsystem så är det ingen plats alls för spolar utan man måste bygga el-spolarna bakvänt och det kostar pengar tyvärr.

Om man har köpt sig ett innerrotortändsystem så är ju funderingarna alltid HUR skall man ställa in tändningen??

Man räknar ut tändpunkten på detta vis:

A = Tändpunkt förställning i grader             Ex 18,8 grader
R = Motorns slaglängd delat med 2 i mm    Ex 50mm/2= 25mm
L = Vevstakens längd                               Brukar vara väldigt nära 2 gånger slaglängden Ex 100mm
T = Tändningens förställning i mm blir        Ex 1,65mm

 Man använder sig av denna formel när man räknar fram tändpunkten:

             (P2+R2-L2)
A = Cos ---------------------
             2  *  P  * R

Enkelt som korvspad?????

Nej, jag tänkte väl det, det är just därför det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer när man monterar ett tändsystem oavsett fabrikat. Det är oftast bara tillverkaren som vet precis hur och varför just det tändstystemet som du/ni monterar fungerar bäst vid just den tändpunkten.

 

Nåväl nu monterar vi tändsystemet:

Jag har valt MVT DIGITAL DIRECT som system

 

mvt_1_700
Bild 1

Så här ser lådan vi får ut. En påkostad låda som inte säger ett dugg om tändsystemets kvalitet.

mvt_2_700
Bild 2

Här ser vi innerrotorn mot statorn vi kan konstatera att denna tändning klarar av både medurs och moturs rotation vilket gör det billigare att tillverka och billigare för oss att köpa.

mvt_3_700
Bild 3

Alla statorplattor till alla tändsystem har en monteringsplatta det är denna som vi ser på bild 3.
Lås skruvarna med loctite dom behöver inte tas loss någon mer gång.

mvt_4_700
Bild 4

Nu sätter vi själva statorn på plats uppe på monteringsplattan som vi låste med loctite.
Det är viktigt att låsa dessa så dom inte vibrerar loss under statorn då skruvarna kan äta sig upp i statorn och kortsluta denna.

mvt_5_700
Bild 5

Visar en annan typ av tändsystem det har ingen rotor alls, det heter MSD. Detta system jobbar med en hallgivare och en liten järnkärna som givare ett mycket exklusivt tändsystem som kostar ca 10,000 till en moppemotor.

Bild 6-8

Nu tittar vi på vad behöver vi för att kunna bestämma var vi har tändpunkten som tillverkaren rekommenderar, det finns flera sätt att kontrollera detta och jag skall visa bilder på några enkla, sedan finns det betydligt men avancerade saker som inte är så intressanta för dom flesta.

mvt_6_700
Bild 6

Denna bild visar en enkel och snabb tändpunktsvisare, MEN den visar bara på ett ungefär, den visar fel om man har olika långa vevsakar och olika lång slaglängd men det fungerar som grovinställning.

mvt_7_700
Bild 7

Denna bild visar samma sak som ovan. Skillnaden är priset det skiljer ca 3000 kr mellan bild 6 och bild 7, men skillnaden är rätt stor om man skall vara ärlig, Min favorit utan tvekan.

mvt_8_700
Bild 8

En billig och enkel gradskiva, Med en gradskiva spelar det ingen roll vad för slaglängd eller vevstakslängd du har så stämmer ALLTID graderna då gradskivan sitter fast på just vevaxeln och inte kan visa fel, MEN!!!!!! om man inte nollställer gradskivan mycket noggrant så visar även denna fel.

Först tar man som ex mitutoyon och sätter den i toppen sedan letar man upp exakt var kolven vänder i ÖD (övre dödläge) !!!!EXAKT!!!!  det gör flera grader om kolven inte står Exakt i öd.

mvt_9_700
Bild 9

Sedan monterar man gradskivan och mäter fram graderna man vill ha eller vad tillverkaren rekommenderar
se bilder 8-9

mvt_10_700
Bild 10

Visar skillnaden mellan att ha monterat med verktyg på bild NR 6 och dom verkliga graderna från gradskivan.
I detta fallet 30 grader före ÖD och 3mm före ÖD.

Det skiljer ca 5 verkliga grader och skulle man ha kört motorn fullt ut med max-RPM och max effektuttag så hade den troligen spikat sönder kolven.

mvt_11_700
Bild 11

Här ser vi att statorns läge är justerat efter rotorns verkliga tändläge. Nu drar vi åt samtliga skruvar och vevaxelmuttern ordentligt efter vad motortillverkaren anger för åtdragningsmoment på skruvar och mutter.

Jag tänker inte visa hur kablar eller annat monteras då det är olika på alla moppar, Det som ÄR viktigt är att alla kablar sitter fast och inte ligger och gnider mot något som roterar eller vibrerar så det blir kortslutning. Får man kortslutning så brinner CDI:n nästan till 100% upp och är kass.

HÄR finns en stor fördel med MVT:s tändsystem. Skulle något brinna upp så garanterar MVT att man kan sända tändsystemet till MVT för reparation och oavsett vad som har pajat så kostar det inte mer än 100 EURO.   
Inte ens om hela systemet är skrot så byts det ut till ett helt nytt med en kostnad av MAX 100 EURO. Här finns ingen annan tillverkare som ger dessa garantier så det talar mycket för att just MVT är ett av dom absolut bästa tändsystemen när dom lovar en sådan garanti.


Info från MVT om DIGITAL DIRECT

Detta tändsystem är ett mycket kraftigt tändsystem som ger den absolut kraftigaste gnistenergin som något moppesystem får ge, det finns begränsningar i

tändenergi som bestämms av elskyddsmyndigheten och MVT DIREKT DIGITAL ligger mycket nära MAX-gränsvärdet.
Dock kräver MVT DIGITAL DIRECT ett 12-voltsbatteri den ger ingen gnista utan batteri!!!

Skall man köra MVT DIGITAL DIRECT utan batteri så skall man ha en CDI som heter  MVT DD12 med denna cdi kan man köra utan batteri MEN!! man förlorar tändenergi då batteriförsörjningen försvinner från CDI:n.
 
För trimning är det bäst att använda modell DD12 eftersom den modellen inte behöver batterier som DD21.

Det finns två output:
Gul: Att sätta på regulatorn på positionen generator för att få 12V reglerar alternativa
Vit: Att sätta på regulatorn på positionen alim för att få en utgång +12V direkt till -12V det är ramen av regulatorn
i +12V och -12V kan anslutas till ett litet batteri 2A och på batteri kan du ansluta en vattennivåpump med strömbrytare.

På de två kablarna är det högsta belopp du kan få 55W, om du tar 35W + 10W för belysning du kommer att ha endast 10W för batteriet inte tillräckligt för en vattennivåpump, i så fall det bästa det är att bara använda den vita kabeln ansluta till regulatorn för att få 55 watt på batteriet och ansluta alla glödlampor och vattennivåpump på batteri. Självklart rekommenderas att stänga av lampor för att optimera batteriladdningen under dagtid.
 
bästa hälsningar
Alain GODOU General Manager

 

Som allt annat inom trimvärlden så blir det inte bättre än hur noga man monterar.
Har man inte tiden det tar, ca 2-3 timmar bara för att räkna ut och ställa tändningen EXAKT, så har man inte stor nytta av ett sådant här tändsystem.

Tyvärr lägger alldeles för många alldeles för lite tid på att mäta EXAKTA tändpunkter utan grejar på måfå och man hittar aldrig max hp i sin så kallade hypermotor.


/ Moddlaren

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Kommentarer (3)

Skriven av SickRazer 2012-01-05 16:02

Riktigt bra, kommer helt klart komma till användning sen :)

Skriven av 2stroke4ever 2012-01-05 14:22

Kommentaren borttagen av administratör.

Skriven av wille95 2012-01-05 12:03

mycket intressant läsning :D (Y)