Lär dig läsa av ett Skjutmått!

Skjutmåttet, ett av garagets viktigaste verktyg, det är en linjal fast noggrannare. Den ser krånglig ut men det är rätt lätt att läsa av den så fort man förstår grejen. Detta är ett verktyg som nästan är ett måste ute i garaget då man behöver oftast få en exakt längd på en föremål, kanske jämföra mellan några saker som har någon millimeters skillnad.

45645745735_720_01
Skjutmåttet är ett så kallat mätdon, alltså en annordning avsedd för att mäta något. Den används vanligen för mätningar av små längder som 0-200 millimeter. Verktyget är byggt så att den både kan mäta inre och yttre diametrar och ytor på föremål samt djup. Noggrannheten är i storleksordningen 0,1 millimeter. Anledningen till denna goda noggrannhet är tack vare den så kallade nonieskalan.
Nonieskala är skjutmåttets avläsningshjälpmedel, när skjutmåttet är ihoptryckt så står nonieskalans nollmarkering mot huvudskalans nolldito och nonieskalans 10 mot huvudskalans 3,9-centimetersmarkering. Nonieskalan har streckmarkeringar för varje halvsteg (0, ½, 1, 1½ och så vidare) Vi återkommer om detta ämne.

Skjutmåttet på bilden har på underkanten en nonieskala 39mm lång med precisionen 0,05mm och skattning till hälften därav. På enklare skjutmått används en 19mm lång nonieskala, som medger precisionen 0,1mm med skattning på 0,05 mm när,
Vid övre kanten finns en motsvarande nonie graderad för gammal tum-standard eller inch-standard (1inch = 25,400mm). Den är anpassad för allmänt bråk (1/2, 1/4, 1/8 o s v) och kräver en del övning och enklare huvudräkning vid användningen.
Den smalare del som i bilden skjuter ut till höger, används för mätning av ansatser och djup. Underst på sliden sitter en låsanordning som i normalläge håller fast sliden så att mätgapet inte ändras vid hanteringen. Vid ändring av gapet intryckes låsanorningens hävarm med tummen, varvid sliden lösgöres och gapet kan ställas i annat läge.

Under 1990-talet har skjutmått med avläsning på elektronisk teckenruta blivit vanliga.
En nackdel är det kräver batteri. (Typ liknande det som används i kvartsur m.m.) Mätningens noggrannhet blir ändå ungefär densamma, även om upplösningen är högre men risken för avläsningsfel minskar jämfört med de äldre typerna. Begränsningen utgörs i stor utsträckning av noggrannheten i mätdonets skalstreck, snarare än av själva avläsningen. Ett digitalt skjutmått har dock normalt en upplösning på 0,01 mm, och tillverkarna anger ofta mätnoggrannheten till cirka 0,02 till 0,03 mm.
Goda skjutmått är tillverkade av stål och har hårfina skalstreck, som är placerade med stor precision. Enkla skjutmått kan vara tillverkade av plast, och ha ganska grova skalstreck, som är placerade med mindre god noggrannhet.

45656456455_441_01

Plast har större termisk längdutvidning än stål,
och plastskjutmått belastas därför med större temperaturberoende än stålskjutmått, särskilt om de senare är tillverkade av specialstål med låg längdutvidgningskoefficient. På bättre skjutmått finns en referenstemperatur angiven, där skalans temperaturfel är nominellt = 0. Vid andra temperaturer uppstår ett större eller mindre temperaturfel, som vid de flesta praktiska fall är av underordnad betydelse.
Numer finns det även varianter med skjutmått som har extra stor display eller som vänder sig emot vänsterhänta som annars får kompromissa med avläsning eller handhavande.
Vid somliga tillverkningar har skjutmåttets baksida utnyttjats för enklare och vid verkstadsarbete ofta behövliga uppgifter, t ex en tabell över rekommenderade borrdiametrar vid gängning av hål passande viss skruvdimension av visst gängsystem.

Hur läser jag av Skjutmåttet?

1_1022
Vi mäter då den här muttern.

2_1022 

Som på bilden så löser du först av huvudskalan alltså ca 24mm = 2,4cm.

 

3_1023 

Sedan letar du reda på vilket av nonieskalans streck som ligger mitt emot ett streck på huvudskalan, vilket i detta fall ligger på nonieskalans 7;e streck, vilekt är mitt emot 52 millimeter strecket på andra skalan.

4_1024 

Då får du ut 0,70 millimeter, då du får 24mm+0,7mm = 24,7mm

Så läser du helt enkelt av ett Skjutmått!

Källa: Wikipedia

Lycka Till!

// KoNG

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Kommentarer (5)

Skriven av stylepro 2010-04-15 18:25

man får ju till samma mått med ett vanlig i aluminium, men man tänka lite grann bara;) Däremot är ju typ guiden totalt värdelös, man är ju handikappad om man inte kan med ett skjutmått ;;;;DDD

Skriven av DEA!! 2010-04-15 18:20

PÅ en föremål ;) bra guide !

Skriven av rxvictor 2010-02-22 14:28

bra guide KoNG men om man vill ha exakt så varför inte använda ett digitalt, om man har de xD

Skriven av xps_martin 2010-02-19 18:01

jag brukar bara/oftast mäta med 0´an :) har blivit rätt alla gånger jag gjort ngt iaf :)

Skriven av RacingTobbe 2010-02-19 14:30

Riktigt bra guide KoNG ! Det är roligt och bra att du lägger in massa nya guider nästan varje dag :) Dom är väldigt intressanta och nyttiga också ! :)