Att tänka på när man köper moped

Dags och köpa moped? Då kan det vara bra att läsa igenom denna guide först så att du vet vad som kan vara bra och kolla först osv. Speciellt om mopeden är begagnad! Läs mer här på TSR!

Nu när du ska köpa en begagnad moped så finns det saker att kolla upp först, det absolut första du ska kolla på mopeden är att ram nummret finns kvar dvs. att det inte är bort filat eller liknande, det ska alltså gå att läsa det och för att kontrollera att ram nummret stämmer så ska du kolla på papprerna och där ska det stå samma nummer. Detta är en sak du ska vara väldigt noga med när du köper en begagnad moped!

Sedan så ska du provköra mopeden och kolla så att den går bra och att den inte hackar eller liknande, testa även att maxa och se vad du kommer upp i för hastighet, om säljaren sagt att mopeden är orginal så ska du max komma upp i 55km/h på mätaren, sen är det även glädje mätare på dem flesta mopeder och det betyder att mopeden alltså gör runt 50 ärliga km/h och det är ungefär så fort en orginal moped går.

bild002_432

Kolla även hur många ägare mopeden haft, ju mer ägare ju mindre är den värd. Sen är det även viktigt att kolla hur långt mopeden har gått, har den gått väldigt långt så ska du fråga om säljaren har haft inne den på service eller om han bytt olja och kylarvatten dem närmaste månaderna, om han inte har gjort det och du inte vill göra det själv så tar du reda på vad det kostar att göra det på verkstan så att du vet det innan du köpt mopeden.

Det är även väldigt viktigt att kolla så att bromsarna tar ordentligt, bra bromsar är ju alltid ett plus. Kolla även så att skivan inte är rostig/sne eller liknande. Men skulle det vara så att dem tar mindre bra så kan du ju alltid lufta dem. (Finns en guide här på TSR om hur du gör det)

bild006_432

Sen ska du även kolla så att all el funkar, det gör du enkelt genom att testa om bromslampan, blinkerserna, tutan och halv & helljus funkar.

Det är även viktigt att kolla däcken så att dem har bra mönster och så dem inte behövs bytas, om det skulle vara så att dem är slitna och behöver bytas så försök pruta ner priset lite i så fall.

bild005_480_01

Nu ska du också kolla så att alla orginal delar medföljer, om säljaren t.ex. bytt kåporna så ska du alltid be om att få med orginal kåporna! Så kolla noga vilka delar det är han har bytt och be om att få med alla orginal delar för en moped utan orginal delar går ner i värde när den ska säljas, det är därför det är så viktigt att inte sälja orginal delarna innan man sålt mopeden. (Specielt om det gäller orginal avgassystem eller liknande)

Sen om mopeder är/har varit trimmad så går den ner i värde enligt mig, motorn är ju då mer sliten och mopeden är troligtvis vildare körd, sen finns det ju självklart dem som kör försiktigt och trimmat men oftast gillar man ju att gasa på lite när man kör trimmat. Jag tycker själv det känns säkrare att köpa en moped som inte är trimmad och som hellst inte heller har varit det.
Men skulle det vara så att du köper en trimmad moped så ska du vara extra noga med att du får med alla orginal delar. (T.ex. orginal avgassystem, brukar vara ganska dyrt med nytt orginal avgassystem)

bild024_558

Sammanfattning:
- Kolla så att ram nummret stämmer.
- Provkör mopeden och kolla så motorn går bra och att den inte går fortare än 50-55km/h (Om den är orginal dvs.)
- Kolla hur många ägare den har haft och hur långt den har gått.
- Kontrollera att all el fungerar.
- Kolla så att bromsarna tar ordentligt.
- Kolla däckens mönster.
- Säg att du ska ha med alla orginal delar, en moped utan orginal delar går ner i värde.
- Fråga även om mopeden är/har varit trimmad.

Hoppas nu ni som ska köpa begagnad moped kommer ha nytta av denna guide! Och försök alltid pruta lite när du köper begagnad moped. ;)

// DerbiSM

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Kommentarer (14)

Skriven av Jonne 2009-08-10 00:12

Allvarligt, kan du sluta spotta ut dina värdelösa reportage?
Liksom den förra.. En Derbi med polerad gaffel typ liksom vad är \"custom\" med det? Ingenting, bara random mopeder. Gör om lite bättre någon gång.

Skriven av Tullis 2009-07-31 22:07

Lägg också i högsta växlen i låg fart och gasa på. Om lamellerna slirar eller om det är missljud i motorn är inte motorn bra!

Skriven av DEA!! 2009-07-30 22:56

Bra guide till alla moppe inkasserare :D

Skriven av Henry 2009-07-30 20:08

Fel på Cylindern och veven för att den hackar? VA?

Snarare tändning/förgasar relaterat fel.

Skriven av DerbiSM 2009-07-30 17:14

Kul att ni gilla guiden!

Puttrish: Jag tror det är cylindern eller veven det är fel på isf, men inte riktigt säker.

Skriven av puttrish 2009-07-30 17:10

riktigt bra guide faktist, men vad är felet om moppen hackar ?

Skriven av EKMAN66 2009-07-30 14:53

Bra guide

Skriven av dawe_rrx 2009-07-30 14:42

bra guide =) ska precis köpa en ny moppe =) min gammla med stulen :(

Skriven av TobbaN 2009-07-30 13:24

Bra guide ;D

Skriven av Team.Alibaba 2009-07-30 13:10

bra guide så inte nån loser kommer att lura folk

Gå till sida 1, 2  Nästa