Konsten att välja rätt handskar och hjälm

Hjälmen är det viktigaste skyddet och vi anser att hjälm bör bäras under den tid du kör din moped. Att köra i 45 eller 10 spelar ingen roll. Kom ihåg att alltid knäppa hjälmen då den har tendens att flyga av ifall olyckan skulle vara framme. Farbror blå gillar inte heller att du kör med oknäppt hjälm då det räknas som att du inte har hjälmen på alls. Detta belönas med böter och du blir 1500 riksdaler fattigare.

Handskar är inget krav, men definitivt användbart. Alla har väl varit med om när man fick sin första cykel och lärde sig cykla? Ramlar gör alla, även den bäste. Ingen gillar väl när man skrapar upp handflatorna och får grus under huden? Här följer ett par tips som kan förhindra skadorna…

Hjälmen är som toalettpapper, Det ska vara bekvämt att använda det!
Hjälmar finns allt ifrån junior storlekar till vuxna storlekar. Man brukar oftast ha en skala för att mäta sitt huvud. Skalan är ifrån xxs som betyder extra extra small till xxl som betyder extra extra large.
Hjälmen ska sitta tajt och inte alls vara slapp. Ruska på huvudet och känn ifall hjälmen sitter slappt. Sitter den slappt? Byt till en storlek mindre.

Det är likadant med handskarna. Man har ett utryck som lyder ”Det känns som handen i handsken”. Följ det rådet så klarar du dig långt. Pröva ut olika modeller och känn efter vilken som sitter bäst på just din hand.

Det finns både hjälmar och handskar i olika prisklasser. Det finns två olika hjälmmodeller. En integral hjälm som har ett visir som är mycket användbart då det kan komma insekter och annat när du kör. Sen har vi crosshjälmen som är betydligt tuffare och brukar användas av crossmoppe-åkarna. Där bör du gärna köpa ett par crossbrillor som skyddar ögonen. Köp hellre en ny hjälm än en begagnad hjälm. Begagnade hjälmar vet du inte så mycket om mer än att någon annan har haft på sig den.

Hjälmens hållbarhet och kvalité försämras oerhört mycket när hjälmen dunsar ner i backen. Hjälmar har också olika funktioner och till dom flesta så kan man köpa till tillbehör. Allt från rengöringsmedel till spegelvisir. Tonade visir är dock ej bra när man kör. Det blir som att man har solglasögon på sig och man har svårt att se i mörker. Ett bra tillbehör som du ska köpa är hjälmskum. Det tvättar invändigt och gör så att det blir fräscht att sätta på sig hjälmen igen. Hittar du inte de så kan du köpa TNT:s inredning på twostroke för ynka 99 kronor.


/Oliver Qvicker

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Kommentarer (2)

Skriven av Ropen94 2009-07-13 20:02

Biltema

Skriven av Fillenisse 2009-03-24 18:05

Vart hittar man hjälmskum?

PS: Inredningen kostar mellan 109-179kr