Guide - Slipa Variatorkåpa

(TIPS! Ni finner videoguiden längst ner i denna guide)

Hade du tänkt att uppgradera din scooter? Kanske tänkte skaffa en värre variator och koppling? Kanske oversize? Men det tar stopp för att du läser att man måste modifiera motorblocket för att kunna använda det? Inga problem nu! Här visar jag exakt vad som ska göras. I detta fall är det Stage6 Oversize-variator som jag har valt att arbeta med. Det är faktiskt inte så svårt som man kan tro.

Som ni ser på bilden nedan, är det ribborna i motorblocket som måste slipas ner och jämnas med motorblocket. Både på övre och undre delen av motor! Det för att remmen ska få plats. Remskivorna får plats utan modifikation, man slipar enbart för remmens skull. Notera att med denna variator kan man inte använda startmotorn längre!

guide - slipa variatorkåpa - bild 1

Här har ni en verklighetsbild. Där jag målat med rött, ska bort! Ska slipas enda in mot ”väggen”, och jämns med ”golvet” på blocket.

guide - slipa variatorkåpa - bild 2

Här ser ni ovandelen av motorblocket, det ska också slipas bort och jämnas med golvet.

guide - slipa variatorkåpa - bild 3

Sen är det bara ta och slipa bort det! Jag använder en grov fräs, för nu vill vi avverka material så fort som möjligt. Tänk på att inte ha några vassa kanter efter du har slipat klart, för det kan skada remmen. Sen är det viktigt att du behåller en radie mellan ”vägg” och ”golv” så man behåller styrkan i motorblocket. Har man ett 90 graders hörn kan krafterna i blocket få det att spricka precis där, har man en radie kommer kraften gå ”runt” hörnet. Sen ska du inte slipa för mycket heller, det gör hela motorblocket mycket svagare.

guide - slipa variatorkåpa - bild 4

När du sen monterar variatorn, kolla extra noga så remmen går fritt. Gör den inte det – slipa mer!
Sen tipsade Stage6 om att man kan kolla i motorblocket efter några minuters körning. Tar remmen i motorblocket kommer det att synas som svarta märken, och då slipar du mer där!

För mig ser det bra ut, det återstår att se sen efter körning om jag slipade tillräckligt mycket.

guide - slipa variatorkåpa - bild 5

Det var då allting för mig denna gång! Hoppas ni inte skräms iväg att börja använda Oversizevariatorer nu. Denna guide kan användas på alla oversize-variatorer som finns på marknaden, inte bara Stage6!

Jag hoppas guiden har varit till hjälp för er!

Missa inte filmguiden här under!

Videoguide

Rexxy visar hur man slipar variatorkåpan.

Over & Out
/Rexxy

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Kommentarer (0)
Det finns inga kommentarer att visa