Guide - Ringgap & klämspalt

(TIPS! Ni finner videoguiden längst ner i denna guide)

Klämspalten AKA Squishen är ett frågetecken för många. Här försöker jag reda ut ett par frågor om det. Sen tar jag upp något som säkert många aldrig hört talats om, nämligen kolvringsgap!

Först ska jag reda ut vad kolvringsgapet är för något. Som alla vet har kolvringen är öppningen, som gör så att den kan dras in och ut. Gapet, det är mellanrummet i öppningen. Men gapet i mellan är helt ointressant när kolvringen är lös i det fria. Det intressanta är när kolvringen sitter i cylinderloppet! För då trycks kolvringen ihop och gapet i mellan blir väldigt litet. Gapet där i mellan, det får inte vara för litet. För som alla vet, metall växer när det blir varmt och likaså kolvringen. Är gapet för litet kommer ändarna gå ihop, och när det inte finns plats lägre för kolvringen att expandera, trycks den ut i cylinderloppet. Då blir det helt enkelt för trångt och det nyper ihop!

Åt andra sidan, har man för storts kolvringgap är det inte lika allvarligt. Men då läcker det istället ut kompression och förbränningstryck som ger effektförlust.

Se bilden nedan, den öppningen:
bild1_700_08


När kolvringen är i cylindern.
bild2_700_08


Men då är frågan, hur mäter man spelet där? Väldigt enkelt faktiskt. Med ett bladmått!
Först, sätt i enbart kolvringen i cylinderloppet. Tryck in den någon millimeter med hjälp utav kolven så ringen är helt rak.

bild3_700_08
bild4_700_06


Nu ska vi mäta det lilla gapet i kolvringsöppningen. (suddig bild)

bild5_700_04


Ta nu fram bladmåttet. Nu ska vi glida in med ett blad i gapet och jag börjar lågt och går uppåt. Först testar jag med 0.20mm.

bild6_700_04


Den glappade avsevärt mycket. Så jag testade sen 0,35, som även den glappade. Sist testade jag 0,40mm och det gick precis i. Det betyder att kolvringsgapet är på 0,40mm! Det är egentligen lite för mycket, men det kan jag inte göra något åt förutom att beställa en ny kolvring och hoppas på att den har bättre spel. Spelet ska ligga på c:a 0,15-0,20mm på våra 50-95cc motorer.

Men om man nu har för tight ringgap? Inga problem, då tar man fram filen! Då filar man lite i taget på varje sida av gapet tills man fått rätt mått. Det är viktigt att man filar ändarna exakt 90 grader. När du sen fått rätt mått, rengör kolvringen och montera allt igen.

bild7_700_03
bild8_700_03


Nu till klämspalten!
Många av er känner nog till vad klämspalt är för något, men för er som inte vet det.
Klämspalten är mellanrummet mellan kolven och topplocken när kolven är i TDC (Top Dead Center). D.v.s den högsta punkten som kolven når på ett varv.

Det gröna området på bilden är den såkallade klämspalten. Avståndet mellan topplock och kolv. Den ska ligga mellan 0,5-0,7mm. Gäller 50-95cc. Korrekt klämspalt ger högre toppeffekt, bättre lågvarvsegenskaper och motorn tål mer kompression! Så en motor med felaktig för hög klämspalt, kan faktiskt spika jämfört med en motor med lägre korrekt klämspalt.

bild9_419


Så, kontrollera klämspalten? Många idag petar bara ner ett lödtenn genom tändstifthålet och kör runt motorn. Så gör man inte på korrekt sätt. Det tvingar kolven i alla möjliga ohälsosamma vinklar och uppmätningen av klämspalten blir inte rätt.
Såhär gör man på RÄTT sätt.

Man tar två lödbitar och tejpar fast dem i kors över kolven. På så sätt går kraften genom fyra punkter och mätningen blir korrekt!

bild10_700_02


Sen skruvar du tillbaka topplocket med ALLA packningar i mellan och drar runt motorn 1-2 varv (helst med momentnyckel, men alla äger ingen sån). När lödtennet möter toppen kan det gå lite tungt, så ta lite fart när du ska dra runt motorn.

bild11_700_02


Nu ser du på bilden har lödtennet har plattats till.

bild12_700_02


Nu tar du och mäter ALLA 4 kanter. Jag fick 0,7mm på varje kant, så min klämspalt låg på 0,7mm. Helt okej, men jag vill lägre.
Får man ojämna mått. T.ex 0,67 – 0,7-0,68-0,7. Du adderar du ihop det och dividerar med 4. Då har du medelvärdet, vilket är din klämspalt.

bild13_700_01


Så, nu vill vi ändra klämspalten. Vill man ha mindre klämspalt byter man ut cylinderfotspackningen till en smalare. Vill man ha höge klämspalt byter man till en tjockare, eller lägger två stycken. Många tillverkare skickar där av med ett gäng cylinderfotspackningar i olika tjocklekar för just detta ändamål.

bild14_700_01

Så det är bara att skruva bort cylindern och byta ut den!

bild15_700_01

När du bytt ut cylinderfotspackningen och skruvat tillbaka cylinder upprepar du samma procedur med nya lödtennbitar och mäter det nya måttet du får. När du fått önskad klämspalt är det bara att skruva ihop allting igen!

Jag hoppas ni lärt er något nytt nu. Glöm inte videoguiden här under!
Har ni frågor, PM:a mig (Rexxy)

Videoguide

Over & Out
/Rexxy

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Kommentarer (1)

Skriven av HasSse666 2016-02-22 17:13

Bra guide!