Guide - Montera Tun'R-framlykta

(TIPS! Ni finner videoguiden längst ner i denna guide)


Här kommer en guide hur man monterar en Tun’R framlykta på en Yamah Aerox!
För att montera den kan man behöva lite grundkunskap i hur el fungerar, för man måste koppla lite själv. För det är inte Plug’n’play.
Denna guide kan användas på många liknande stylinglyktor!
bild1_640_05
 

Först börjar vi med att skruva loss den stora kåpan som är över kylaren. Sitter fast med fyra stycken skruvar, två från innerkåpan uppe vid styret och sen en på vardera sidan vid öppningen in till kylaren.
Glöm inte dra loss kontakten till framlyktan.
bild2_700_18


Sen ska original framlykta loss, den sitter fast med fyra stycken skruvar. Man kommer åt skruvarna bättre om grillkåpan tas bort!
bild3_700_16
bild4_700_14


Sen är det bara skruva på den nya lyktan. Uppmärksamma att denna sitter bara fast med två stycken skruvar! Sist grillkåpan.
bild5_700_11


Nu ska vi koppla lite el. Här kan man faktiskt göra lite som man vill, så du behöver inte göra exakt så som jag gör.
Då Tun’R lyktan enbart har halvljus, så kommer helljusfunktionen inte finnas. Därför kan man t.ex koppla in halogenspottarna på halvljus och sen när man slår på helljus uppe i ljusomkopplaren på styren så kan man tända LED lamporna istället. Eller tvärtom, det är helt upp till dig.  Jag valde dock att koppla in både halogen och LED-lamporna på en och samma, så dem lyser samtidigt.

Så jag kopplade Tun’R lyktan såhär.

På halogenlamporna finns det två kablar, två på vardera lampa. Vilken som är plus och minus kvittar. Koppla in en kabel från varje lampa som blir minus, sen dem resterande två från halogenlamporna blir då plus.
Sen LED-lamporna är lite med känsliga. Då det är dioder i dem, så finns det bestämd plus och minus. Röd är plus, koppla in den på din plus-sida från halogenlamporna. Svart är minus, koppla den på dem andra halogenlamporna, minus-sidan.

Då bör du ha något liknande som bilden nedan.
bild6_700_13


Nu ska vi fixa lite på själva moppen.

På originalkontakten finns det fyra stycken kablar. Grön är till halvljus, gul är helljus, blå är till parkeringsljus och svarta är jord. Kopplar du in den på grön kabel kommer allt lysa när omkopplaren är på halvljus, kopplar du på gul kommer allting lysa när omkopplaren är på helljus!
bild7_700_12


Jag valde att koppla in allting på heljuset, vilket inte spela någon roll för huvudtaget.
Så jag klippte loss gul och svart kabel ifrån originalkontakten. Vill du kunna återställa till original kan du klippa en lite längre bit ifrån kontakten så du kan skarva tillbaka det.
bild8_700_11


Sen kopplar du ihop det. Gul till plus, svart till Minus.
bild9_700_10


Sen isolerar jag det med eltejp. Det är att föredra krympslang eller andra sorters kopplingar. Finns många kombinationer.
bild10_700_10


Sen är det bara att skruva tillbaka kåpan på moppen, starta och se om det funkar!
Det var allt för mig denna gång. Missa inte videoguidenhär nere!

Videoguide

Over & Out
/Rexxy

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Kommentarer (0)
Det finns inga kommentarer att visa