Guide - Montera Insatsgänga

(TIPS! Ni finner videoguiden längst ner i denna guide)

Alla har stått där med en känsla av hopplöshet när gängorna hänger med skruven upp - Gängmos! Det är det absolut sista man vill ha. Men det finns en lösning till problemet, som är väldigt enkelt. Det heter insatsgänga! Många vet inte riktigt vad det är, några vet vad det är med tror det är dyrt och svårt att fixa. Här visar jag hur man lagar en M6-gänga i ett motorblock.

Först måste man ha rätt verktyg och material för att fixa gängorna. Det finns en mängd olika tillverkare och priser på grejerna. Jag nöjde mig med en sats från B**tema, kostade mig 229kr för M6-satsen!
bild1_900
bild2_900


Nu börjar vi! Först behöver du såklart en trasig gänga som du vill laga. Beroende på hålets placering kanske du måste demontera saker eller skruva bort det och fixa på arbetsbänken. Då mitt är i ett variatorblock kunde jag komma åt att laga det utan demontering eller dylikt.
Först måste vi borra upp hålet. Använd den medföljande borren i satsen, INGEN annan borr. Borren har rätt dimension för att vi ska kunna gänga upp hålet sen. Blås sen rent hålet från spån!

Borra bara så djupt som du behöver.
bild3_700_18


När du borrat upp hålet använder du den medföljande gängtappen. Har du ett svängjärn använder du det, annars fungerar en skiftnyckel. Har du inte gängat ett hål förut, så är det viktigt att du får in gängtappen rakt. Skruva in den några varv och sen backa ett halvt varv så du bryter av spånen där inne. Sen in 2-3 varv, backa ett halvt varv o.s.v. Gänga in c:a 10mm. När du är klar, blås rent hålet.
bild4_700_17


Nu tar vi en insatts och det medföljande verktyget. Den med det blåa sneda handtaget. Ta insatsen och sätt i botten enligt bild.
bild5_700_15


Sen är det bara skruva in insatsen! Den ska vara helt inne i skruvhålet, får inte sticka ut något.
bild6_700_17


Sen använd det sista verktyget med blått handtag, för att slå av piggen på insatsen.
bild7_700_15


Nu är gängan klar och så gott som ny! Är det aluminium du gängat om i, så är nu gängan starkare än original.
bild8_700_13


Det var allt för mig.
Glöm inte att kolla på videoguiden här under!

Videoguide

Over & Out
/Rexxy

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Kommentarer (0)
Det finns inga kommentarer att visa