Guide - Justera Variator

Hur en variator och koppling fungerar på scooter har många svårt för har jag märkt och många får inte till den perfekta inställningen just p.g.a okunskap. Oftast lyssnar man på andras setup och kör efter det… Men en sak glömmer ni, varje moped, varje setup. Är. Unik! Man måste lyssna på sin egna moped, inte andras. Här ska jag försöka förklara ett och annat gällande variator!

Först, såhär bör det se ut när man ska justera in en variator optimalt. På bild är det tryckfjädrar i 3 olika hårdheter, vikter från 2,5g till 9,5g, 3 olika styrkor på kopplingsfjädrarna, t.o.m två olika kopplingar!
bild0_700


Själva grunderna på en variator kommer jag inte ta upp i detalj, för nu är det inställningar jag ska ta upp! Så jag förutsätter att du har ett litet hum om hur det fungerar.

Vi börjar med själva vikterna i variatorn. Vikterna bestämmer vid vilket varvtal motorn kommer jobba på vid full gas. Har man fel vikter förlorar du en hel del acceleration och toppfart! Myten om att lätta vikter ger acceleration och att tunge vikter ger toppfart, är rent skitsnack. RÄTT vikter är det mest optimala man kan göra på en variator.

Låt mig förklara i ett diagram här under.
Här har ni ett exempel på vid vilket varvtal motorn kan ligga på vid full gas, med olika variatorvikter. Ju lättare vikter, desto mer varvar den. Ju tyngre vikter, desto mindre varvar den.

Om vi hade t.ex 8g vikter, skulle motorn varvat c:a 11800rpm och genererat c:a 16,5hk. Det är ju inte illa, men långt ifrån motorns maxeffekt som är i detta fall på 25,5hk. Motorn har således för tunga vikter…
Skulle vi t.ex ha 4g vikter istället, skulle motorn varva 14500rpm och generera c:a 11,5hk. Det bara varvar men inget händer…! Vi ökar på 0,5g, till 4,5g vikter. Nu varvar motorn c:a 14000rpm och genererar klart mer effekt. C:a 20hk. Men fortfarande, långt från optimalt!
Vi ökar på till 5g vikter, NU har vi nått den optimala vikten. C:a 13700rpm och 25,5hästar, maximal acceleration och toppfart!
bild1_750


Det svåra dock, är att hitta den punkten.. Har man bromsbänk är det mycket lättare, men nu har inte alla tillgång till det och man får testköra på gatan. Man får finjustering med grammen för att hitta den punkten. Man kan även blanda vikter för att få en optimal vikt, dock viktigt att man lägger vikterna då varannan för balansens skull. 

Jag kan ta min egna R/T 95cc Aerox som exempel. Jag har varvmätare på den, så jag ser med mina egna ögon vad som händer. Med 7g vikter varvade den c:a 11500rpm på full gas. Jag känner direkt förlust i dragkraften, motorn har inte sin maxeffekt där. Sen med 6g vikter ökade varvet till 12500rpm, den blev rappare men långt ifrån som den ska. Sen slängde jag i 5g vikter, varvet ökade till 13500rpm. Nu blev han rapp! Jag kände att den kunde ge lite mer, så jag gick ner till 4,75g vikter. Varvet ökade till c:a 13700rpm och nu blev det fart i motorn! T.o.m så kopplingen slirade. (Men det är en annan historia).
Som ni märker, fel vikter gör så man förlorar hästar på bakhjulet. Fel vikter gör så man tappar både acceleration och toppfart. Så, kan vi döda myten som jag nämnde tidigare? Bra, tack!

Sen finns det olika trimvariatorer man kan köra på. Original duger för urpluggade hojar och lite lättare effektrör. Men ska man köra på 70cc plus börjar man tjäna på att använda trimvariatorer. Beroende på tillverkare varierar diametern på skivorna och därmed toppfarten. Ju större remskiva, desto högre toppfart. Sen finns det så kallade oversizevariatorer, de har grymt mycket större remskivor än original och rekommenderas bara till tuffare setups som midrace och hyper!
En annan fördel man har med trimvariatorer är att ytan har högre friktion än originalvariatorn, så remmen greppar bättre och man får mindre effektförluster som i remslir. Ska man trimma seriöst rekommenderar jag starkt att man köper en trimvariator!
bild5_640


Tryckfjädern då… Helst bör man köra med original tryckfjäder så långt man bara kan. Men har man trimmat för mycket så remmen slirar, kan man byta ut den mot en hårdare.
Notera, man byter BARA tryckfjäder om remmen slirar. Annars är det helt onödigt att byta. Remmen slits även fortare med hårdare tryckfjäder. Byter man till en hårdare tryckfjäder kan de behövas andra vikter i variatorn också. Oftast tyngre, för att den ska orka arbeta mot den hårdare tryckfjädern där bak.
bild2_640_02


Kopplingsfjädrarna i kopplingen, de bestämmer vi vilket varvtal motorn ska börja driva.  Hårdheten man ska ha beror mycket på ens setup och vid vilket varvtal motorn lämnar sin maxeffekt. Även hur brett effektband man har. Så det bästa är att köpa hem ett gäng olika kopplingsfjädrar så man kan justera in kopplingen exakt efter motorn och sin egen smak. Vill man ha bra acceleration ska man ha fjädrar som börjar greppa strax innan ens maxeffekt. För då börjar den driva när motorn orkar som mest!
Vill man ha en liten lugnare maskin kan man köra på mjukare kopplingsfjädrar och den kommer iväg lugnt och stilla, för att sen sticka iväg när motorn kommit upp i varv. Kör man dock med för mjuka kopplingsfjädrar, kommer den blir riktigt, riktigt slö från start. Blir ungefär som att starta på 6:e växeln på en Derbi/am6. Det kommer iväg, men det går inte fort. Sen när varven börjar öka så ökar accelerationen sakta med säkert för att till slut klättra in i effektkurvan och gå som vanligt! Tills nästa gång du stannat och ska iväg igen… du får som sagt prova dig fram med vad du tycker är bäst!
bild3_640


Originalkopplingen duger för en vanlig urpluggad hoj. Men ska man trimma hårdare finns det begränsningar i den. Oftast finns det 3 olika hårdheter på fjädrarna att välja på till original. Således är man låst till 3 olika varvtal. Därför är det jättebra med trimkopplingarna som man kan steglöst justera spänningen på, för att få ett ingreppsvarv som du och motorn trivs med. Stage6 Torque Controll, Malossi Delta Clutch och Doppler SX86 är kopplingar som har det och funkar suveränt till trimmade hojar.
bild4_640


Kom ihåg det nu, alla hojar är unika då alla delar spelar in på vart man har maxeffekten och hur bred kurva man har. Sen spelar personlig smak in också!
Så ingen kan säga exakt vilka grejer din motor går som bäst med, det vet bara din motor. Så man får lyssna och provköra, för att se vad den säger. En varvmätare underlättar MYCKET har jag själv märkt.

Det var allt för mig.

Over & Out
/Rexxy

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Kommentarer (1)

Skriven av NiMo 2016-08-27 11:04

Grymt förklarat! :)