Calles Rieju Drac med fiddymotor, bygge och renovering

Här kan du visa upp ditt projekt som inriktar sig på cross och supermotard. Inga frågor i detta forum!

Moderatorer: Speedway, MrAndersson, TheAndersson, CaToXXo

Vilken färgkombination tror ni blir snyggast?

Omröstningen slutade 14 juni 2019, 19:26

Orange ram och vita kåpor
0
Inga röster
Svart ram och metallic röda kåpor
2
67%
Svart ram och metallic blåa kåpor
1
33%
 
Antal röster: 3

YamahaneosSs
Elmoped
Inlägg: 30
Blev medlem: 23 augusti 2015, 19:16
Ort: Askim436<3

Calles Rieju Drac med fiddymotor, bygge och renovering

Inlägg av YamahaneosSs »

Calles Rieju Drac med 110cc motor

Bild

Hejsan, nu är jag tillbaka här på TSR med ett till projekt. Denna gången är det en Rieju Drac som får smaka på vinkelslipen och svetsen ;)

Bakgrund
[spoiler]
Jag fyllde nyligen 18 år och tog körkort och köpte bil(Volvo 740 såklart). Jag sålde då alla mina moppar förutom min DT50mx. Efter några veckor så kände jag dock suget efter ännu ett mopedprojekt och började leta runt lite på nätet. Jag kom då över en 110cc motor väldigt billigt och den funkade bra också. Då började jag på allvar leta efter en moppe och hade då turen att lyckas köpa ett rullande chassi.

Anledningen till varför jag vill ha en 4-taktsmotor på är för att den drar väldigt lite och har fortfarande någorlunda bra effekt. Bilen drar slut på varenda krona så därför vill jag ha nåt riktigt billigt att köra på kortare sträckor.

Detta projektet kommer antagligen bli ett långtidsprojekt då jag inte känner för att lägga all min tid och pengar på det utan snarare mecka ibland när jag känner för det. Målet är att bygga om ramen så vi får på motorn nu så snart som möjligt och sen köra hem den ifrån Emanuel(som även var med och byggde min DT50) och sedan ska själva renoveringen påbörjas hemma hos mig.

Till skillnad från de flesta andra moppar jag haft så vill jag verkligen att denna moppen ska vara fräsch. Inte sitta ihop med slangklämmor och buntband. Jag vill inte heller stressa igenom bygget utan jag låter det hellre ta sin lilla tid för att få ett ordentligt resultat!

Hoppas ni tycker om idén och att ni följer tråden :D
[/spoiler]
Mål
[spoiler]
Målet är att få en väldigt fräsch moppe, kanske inte nödvändigtvis jättesnygg men fräsch ska den vara. Sen vill jag ju såklart att den ska gå bra och vara billig i drift! Sen ska jag försöka att inte stressa mig igenom arbetet och att göra allt ordentligt. Förhoppningsvis blir den klar till sommaren :)

[/spoiler]





Ombyggnad av chassi




Update 25/12 2016, genomgång av hojjen och påbörjan på ombyggnaden av ramen

[spoiler]
Jag och Emanuel tog bilen iväg till Hindås och köpte moppen. 1000kr fick vi ge för den. Inte min billigaste mopedaffär men jag tycker ändå att det var ett hyggligt pris eftersom jag fick med massa extra delar och dessutom själva typintyget vilket inte är jättevanligt på gamla 30 moppar. Sedan körde vi hem moppen till honom och där började vi gå igenom vad det egentligen var som jag hade köpt. Bland annat fattades frambroms oket vilket jag visste redan innan men bakbromssystemet var komplett.

Vi började också bygga om ramen för att få plats med själva motorn. Vi fick bredda de två rören som går upp längst fram för att kunna trycka in cylindern och få plats med en liggande motor.

Bild

Bild

Bild

Bild

Jag tycker svetsningen blev rätt bra eftersom vi bara hade tillgång till pinnsvets. Troligtvis kommer det se ännu bättre ut sen när ramen är omlackad :)

Det tråkiga som vi tyvärr upptäckte var att motorn kommer antagligen inte få plats eftersom att den har startmotorn undertill och därför går själva svänghjulskåpan ner en bra bit under blocket. Lite trisst eftersom att denna motorn funkar bra och jag fick den så billigt. Därför kommer jag sälja den motorn och sedan försöka få tag i en annan utan el start. Antingen köper jag en helt ny motor eller så köper jag en begagnad fiddy o slaktar och tar motorn därifrån :).
[/spoiler]

Update 26/12 2016, bakbromsen luftas
[spoiler]
Idag så gjorde vi inte så värst mycket på moppen utan vi resonerade mest om hurvida vi skulle använda den motorn som jag har eller om vi ska försöka skaffa en ny. I övrigt så luftade vi bakbromsen och strippade fiddy motorn från el :)

Bild

Bilderna blir väldigt dåliga nu eftersom att jag tar dom med mobilen men jag ska försöka ta med en riktig kamera nästa gång vi jobbar på den! :)
[/spoiler]

Update 29/12 2016, Modifiering av motorblock
[spoiler]
Idag så satt jag hemma o hade väldigt tråkigt och så kom jag på att innan jag bestämmer mig för att motorn inte går att använda såå kan jag ju pröva att modda den lite för att få plats. Därför åkte jag hem till Emanuel och flytta motorn till mitt garage.

Det som jag gjorde var att jag montera loss startmotorn och sedan tog jag vinkelslipen och kapade av den utstickande biten av blocket. Nu ska alltså motorn passa bättre i ramen, de två nackdelarna som nu kommer är att jag inte längre har en startmotor och sen att det är ett stort hål på undersidan av tändningskåpan. Antagligen så kommer jag och Emanuel på någon schysst lösning på de lilla hålet men startmotorn går ju inte att ha på längre. Tur att det finns kickstart ;).

Här kommer lite bilder på dagens jobb som är tagna med systemkamera!

Bild

Bild

Bild
[/spoiler]

Update 3/1 2017, motorfästen påbörjade
[spoiler]
Hejsan, först och främst vill jag passa på att önska er som läser ett gott nytt år :).

Idag, eller rättare sagt igår så spenderade vi i princip hela dagen i garaget. Detta gjorde att vi kom rätt långt på Dracen. Vi har svetsat motorfästen både under och över och sen har vi också hållt på lite med Emanuels fiddy som han precis köpt.

Nu är det antagligen inte så långt kvar tills att jag kan köra hem den och påbörja den riktiga renoveringen. Det som ska göras under renoveringen är att lackera motorn och lackera ramen, sedan ska jag dra om all el eftersom att någon tidigare ägare lackat ramen med krom silver utan att plocka bort kablarna. Min mobil hade slut på batteri hela tiden så det blev inte så många bilder, dock så kommer en bild som min polare bulten tog här. Stort tack till honom och även Emanuel! :)

Bild
[/spoiler]

Update 12/1 2017, motorfästen förstärks och lägesuppdatering

[spoiler]
Igår så jobbade vi lite till på Dracen, ena motorfästet var inte så bra så de ska göras om och i övrigt så förstärkte vi det undre fästet ännu mer. Vi bestämde oss också att ha 3 fästen istället för 2 då jag ändå vill försöka göra allt ordentligt och då e de bra att bygga så de verkligen håller :).

Vi ska mecka ännu mer på hojjen idag och då blir det förhoppningsvis en update imorn också! Ska försöka ta med systemkamera också och få riktiga bilder!

[/spoiler]

Update 15/1 2017, mera motorfästen klara och frambroms monterad

[spoiler]
Idag åkte vi och köpte en svingbult och ett frambroms ok som vi sedan monterade. Bromsen var helt okej skick men den läckte ut genom okhalvorna så vi fick plocka ner det och smörja upp och rengöra och nu funkar den bra.

Senast när vi meckade så starta vi också upp motorn och trots att den stått i några veckor så starta den direkt! Ett bra köp verkar det som :)

I övrigt så har vi förstärkt de undra motorfästet och sedan gjort två adapterplattor som går till svingen. Denna tekniken använde vi när vi byggde DT50:n och den ahr hållt väldigt bra trots alla hårda skogsturer och all bakhjulskörning så vi hoppas på samma resultat här :).

Vi har inte bestämt oss om vi ska göra ett tredje motorfäste eller om vi ska nöja oss med två så vi får helt enkelt fundera lite till. Det hade ju vart bra med tre stycken för då lär det ju hålla väldigt bra iallafall. Såklart glömde jag systemkameran även denna gång men jag tog lite bilder med polarens mobil så dom lär vara lite bättre än de andra iallafall :)

Bild

Bild
Såhär ser adapterplattorna ut. Tanken är att dom ska förstärka det undre fästet genom att hindra motorn från att tryckas bakåt :)

Bild
Såhär fräsch vart bromsen efter en liten översyn :)

Bild
Ungefär såhär e väl tanken att röret ska gå. Dock kommer de behövas böjas till lite för att passa där bak men det är ett senare problem(precis som mycket annat på den här moppen haha)


[/spoiler]

Update 17/1 2017, äntligen bättre bilder

[spoiler]
Det har inte hänt så väst mycket sen senaste uppdateringen men igår så höll vi på mecka med Emanuels bil så då tog jag med systemkameran och passade på ta lite bilder på Dracen.

Bild
Såhär ser breddningen ut på ramen. Svetsarna kanske inte är de snyggaste men det ända vi har tillgång till är en 30 år gammal pinn svets. Man får helt enkelt vara nöjd med att vi ens har en svets att använda :)

Bild
Som ni ser är hojjen i rätt dåligt skick. Målet är att renovera den riktigt ordentligt och ha som brukis under sommaren :)

Bild
Här är adapterplattorna från svingen till motorn.

Bild

Hoppas ni tyckte om bilderna haha. Förhopnningsvis kommer vi mecka mer den snart och sen när den e ihopsatt så kommer jag köra hem den och det är då renoveringen kommer göras :)[/spoiler]

Update 4/2 2017, lägesuppdatering

[spoiler]
Hejsan, har inte uppdaterad så värst mycket på sistone men det har heller inte hänt så himla mycket. Motorfästerna är färdig byggda och ramen e förstärkt. Kan hända att vi ska förstärka den ännu mer. Det som saknas nu är egentligen en mutter till hjulaxeln fram. Beställde en sådan från nätet men när den kom så var det inte samma gängsnitt som det stod att den skulle vara så får la maila dom och kolla med dom.

Har planer på att slänga på en stuntbroms på den också så man kan lira lite bakslang sen när den är färdig. I övrigt så vet jag inte vad som ska göras. Kan vara så att vi ska ställa in förgasaren lite bättre. Just nu så går den som allra bäst på choken så får slänga i ett lite större munstycke antagligen. Inga bilder den här gången men det kommer snart hoppas jag! :)[/spoiler]





Renovering




Update 9/3 2017, mopeden körklar

[spoiler]
Tjena, de vart ett tag sen det blev en update nu men som jag skrivit förr är detta ett långtidsprojekt. Det som har varit haken nu är att jag saknade en mutter till framhjulsaxeln. Den har ingen vanlig stingning på gängorna utan det är en M14 1,25 gänga. Jag beställde då en sådan mutter från Rinab men såklart så hade dom köpt in fel bultar till lagret så den passade inte. Då blev moppen ståendes ett bra tag.

Det har varit bilar som ska lagas och besiktigas och sen massa annat men nu lyckades jag som tur var köpa en komplett bult för 50kr av en kille så då satte vi på den och nu är alltså moppen körklar. Tanken är nu att den så småningom ska renoveras hemma hos mig :)

Såhär ser den ut nu. Fick bli en snöig tur hem igår.

Bild
[/spoiler]

Update 13/3 2017, mopeden plockas ner igen

[spoiler]
Nu har jag kört lite med moppen och den går väl helt okej, inget märkvärdigt egentligen. Ganska bra drag i det lägre registret så man klättrar bra i skogen. Med nuvarande drevning så toppar den 73 km/h med GPS.

Får se hur länge jag rullar med denna drevningen. Målet är ju att ha en go pendlar moppe så den måste väl inte gå jättemycket fortare. Dessutom så kommer den köras mycket i skogen så då e de gött med en lite lägre drevning. Tyvärr slirar kopplingen en del så vi ska ta en titt på de medans övriga delar fräschas upp.

Idag har jag börjat plocka ner moppen. Nu står den alltså hemma hos mig och inte Emanuel. Hittils har jag lossat motorn och alla kåpor. Får se vad som händer imorn. Bilen ska snart besiktigas så har lite o greja med där också så den är prioriterad nu! :)

Här kommer tre bilder från idag :)

Bild

Bild

Bild

Det var allt för ikväll. Hoppas ni fortfarande följer! :)
[/spoiler]

Update 14/3 2017, isärplockningen fortsätter

[spoiler]
Tjena, idag har det inte hänt så värst mycket med moppen. Har mest stått och kopplat in tutan till bilen som ska besiktigas nu i mars.

Det jag gjort idag på moppen är att jag har fortsatt plocka ner ramen. Svingen, bakhjul och stötdämparen och sedan lite småsaker är nere nu :). Tanken är att jag ska börja slipa och lackera grejerna snart :)

Bild
[/spoiler]

Update 20/3 2017 mopeden är helt nerplockad

[spoiler]
Tjena, idag har det hänt lite på moppen. Jag har plockat isär i princip allting. Ramen, svingen och bakdämparen har jag spolat av med högtryckstvätt. Egentligen borde jag nog ha använt avfettning men som vanligt är jag både lat och dessutom bilägare med CSN som enda inkomst så man får försöka hålla i pengarna också. Det blev helt okej iallafall. Förhoppningsvis så blir det att åka iväg o handla sandpapper osv snart.

Jag hittade också ramnummret på moppen idag, innan så hade jag bara typintyget på moppen men nu vet jag att det finns ett ramnummer också. Tyvärr är det i princip oläsligt för någon har lackat över det..

Sen blev jag också lite less för jag märkte att på kåporna så sitter det två riktigt dåliga lager plastidip, det kommer bli ett rent helvete att få bort dom. Jag har iallafall lyckats få bort första lagret på en utav sidokåporna och sen har jag nästan fått bort det första lagret på den andra sidokåpan. Om någon här inne har ett bra tips på att snabbt och enkelt få bort plastidip så skriv gärna en kommentar :).

Jag har också bestämt mig för att ha ramen svart och kåporna vita, det är mest för enkelhetens skull och dessutom tror jag det kan bli rätt snyggt. I övrigt så har jag inte så mycket mer o säga så jag låter bilderna tala för sig själva.

Bild

Bild
Såhär kul ser kåporna ut.. Både det orangea och det gröna är plastidip

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild
Såhär mycket färg fick jag av från kåpan.

Tack ni som följer projektet. Får väl se när nästa update blir :)
[/spoiler]

Update 4/4 2017, Ramen håller på slipas

[spoiler]
Hej igen :)
Det har inte hänt allt för mycket på sistone, just nu håller jag på slipa på ramen då den snart ska lackas. Det är jäkligt mycket rost på den som måste bort så de därför det tar sån tid. Jag går ut o slipar lite när jag väl känner för det och därav tar det ganska lång tid.

Igår så drabbades en annan kompis av moppesug så vi drog iväg med bil och släp tvärs över stan och hämtade en kina skoter som enligt ägaren var en baotian kopia. Kinamoppen var stylad som fan och det satt hur mycket fina delar som helst på. Kosomätare och dopplerdämpare är två av grejerna.

Varför någon lagt så mycket pengar på en kina skoter kan man verkligen fråga sig men eftersom han fick den så billigt så är det bara kul med fina delar på. Efter det så drog vi hem till en annan kompis så lagades kina moppen och jag slipade lite på ramen samtidigt som en tredje kompis höll på byta bakaxel på sin bil. Fullt ös var det helt enkelt och det var trevligt att sitta ute i de fina vädret o mecka lite.

Bild

Bild

Det var allt för denna update. Nästa kommer nog när jag börjar lacka ramen :)
[/spoiler]

Update 8/4 2017 ramen är grundlackad
[spoiler]
Tjena, det som har hänt sen sist är att jag har börjat lacka ramen. Just nu har jag lagt på grundlacken. Planen var att lacka den riktiga lacken idag men istället låg jag inne o spydde pga av matförgiftning. Ät aldrig på Nödinge donken. Sketnaste jävla donken som finns fyfan för dom..

Men imorgon mår jag kanske bättre och då blir det nog att lägga den riktiga lacken på. Svingen är i princip klar för att lackeras också! Här kommer två bilder :)

Bild

Bild

[/spoiler]

Update 16/4 2017 ram och sving lackad

[spoiler]
Tjena, det har hänt lite småsaker nu på sistone. Ramen är lackad och klarlackad och svingen är lackad men jag har inte hunnit klarlacka den. Jag har också monterat gaffeln. Jag hade egentligen inte tillräckligt med kulor för att montera ihop den men så hade jag turen att brorsan hade ett styrlager över så jag bröt upp det och tog några kulor därifrån. Såklart så hittade jag inte det legendariska statoilfettet så nu har jag inte smort lagret så jag ska plocka ner det och smörja upp det. Jag monterade på grejerna för att få lite mer plats i garaget.

I övrigt har det inte hänt så mycket. Jag var på Elmia mässan idag med massa kompisar och är riktigt jäkla trött så det är antagligen väldigt konstigt formulerade meningar fulla med stavfel eftersom jag skriver som en kratta när jag är trött men jag hoppas att ni har överseende med det.

Jag har funderat lite på att köpa två komponents klarlack och spraya på de lite mer utsatta delarna på ramen och även på kåporna som sitter närmast tanken och udag på Elmia mässan så pratade jag med en kille som representerade hagmans(de som tillverkar färg) och han rekomenderade deras 2k klarlack och tipsade mig om att mekonomen brukar ha den inne så det blir antagligen att gå dit och handla. Jag orkar inte ifall ramen skulle börja flagna bara för att man spiller lite bensin på den medans man ställer in förgasaren.

Det var allt för denna gången, uppdaterar mer när jag fortsätter skruva! :D

Bild
Såhär står ramen nu. Ska försöka montera mer så fort som möjligt

Bild
Passade på byta dörr på bilen då den förra fick lite stryk av en ilsken lyktstolpe som hoppade fram när jag sladdade så den gamla dörren får numera agera lackbås :D

[/spoiler]

Update 7/5 2017 Mopeden börjar monteras ihop igen

[spoiler]
Tjena, det har hänt lite småsaker på sistone. Lite småprylar har lackats(bland annat motorn) och mopeden har börjat monteras ihop igen. Just nu sitter sving, framgaffel och motor på mopeden och idag har vi monterat kabelstammen.

Bilen är besiktigad med blanka papper nu och då kan jag börja lägga lite mer fokus på mopeden igen. Det som är kvar att göras är egentligen att lacka stötdämparen bak, lacka alla kåpor och koppla in lamporna :D

Bild

Bild

Bild

Det var allt för denna gången. Hoppas några fortfarande följer :)[/spoiler]


Update 14/5 2017 Ramen vaxad och bakstöten lackad

[spoiler]
Tjena, det har som vanligt hänt lite småsaker sen sista updaten. Jag har lackat bakstöten, det fick bli guldfärg eftersom jag hade det hemma och jag tror att det kan matcha bra med framgaffeln som också är guld. Vet inte om jag skrivit detta innan men ramen ska va svart och kåporna vita. Jag tror det blir en ganska clean combo :).

Jag kan ärligt säga att bakstöten blev inte bra lackad, troligtvis kommer det inte hålla så länge men jag kommer eventuellt plocka ner det nån gång o göra om det, tills dess hoppas jag att ingen kollar så noga på det haha.

Jag fick tips via tsr på facebook att det förbättrar lackens hållbarhet mycket om man vaxar den så jag och brorsan gick ut och la ett lager vax över ramen och svingen så hoppas att det blir bra :).

För övrigt så har jag provstartat motorn också och den spinner på bra. När allt är färdigt så ska jag göra en ordentlig förgasarinställning också.

Bild

Här ser ni lite knappar jag kopplat. En av knapparna bryter all ström från voltregulatorn, då stängs alla lampor av. Den andra är kopplad till baklampan så man vid behov kan stänga av den ;). Sen är tanken att ha en knapp kopplad till ett par extra ljus jag har liggande. Det kommer nog inte se så bra ut med extraljus på men jag vill gärna ha bra ljus när man kör i skogen på natten osv. Sen ska jag ha ännu en knapp som går till det vanliga halvljuset. På det sättet har jag kontroll över allt ljus :D.

Bild

Här ser ni stöten. Fjädern är lackad guld och ovan och nedandelen ska bli lackade svart :)

Det var allt för denna gången!

[/spoiler]

Update 16/5 2017 Bakstöt och bakhjul monterat

[spoiler]

Idag har det hänt lite. Jag monterade bakhjulet och bakstöten är färdiglackad, om än dåligt. Sen är den också monterad och jag smorde även lite vax på den för att försöka bevara lacken lite.

Vad är det egentligen som är kvar att göras då? Här kommer en liten lista :)

Lackera alla kåpor och sedan polera och vaxa dom
Montera framhjul
Renovera bromsok fram och byta belägg
Köpa lampor och koppla in
Bygga någon form utav instrumentpanel för att montera alla brytare
Byta sadelöverdrag till ett nytt
Fixa kopplingen så den inte slirar
Ställa in förgasare ordentligt

Efter allt detta är mopeden helt färdig. Planen är att den iallafall ska vara körklar imorgon så man kan köra lite! :D

Här ser ni bilder på stöten och hur moppen står nu.

Bild

Bild

[/spoiler]

Update 5/7 2017, projektet fortsätter

[spoiler]
Tjena, vet att det var väldigt väldigt längesedan som jag upddaterade tråden. Det har varit väldigt mycket saker på gång på sistone. Jag tog studenten och efter några dagars festande så började jag jobba direkt, sedan har det varit mycket annat på gång som tagit upp tiden och den tiden jag haft ledig har jag mest spenderat med kompisar och inte skruvat så mycket. Däremot har det hänt lite saker.

Sadeln har jag klätt om med helt nytt svart överdrag, sedan har jag luftat frambromsen och lackerat de flesta kåporna. Det senaste jag gjorde var att svetsa avgasröret med polarns splitt nya ESAB MIG svets som han fick i studentpresent. Med den kommer vi ha mycket fler möjligheter att bygga roliga saker och vi har redan lite andra byggen på G.

Det är i princip bara att dra den sista elen och lacka/kapa de sista kåporna som är kvar. Sen är hojjen färdig. Har tyvärr inga bilder nu utan ville mest berätta att jag lever och att projektet inte är helt avstannat!
[/spoiler]

Update 29/8 2017, reparationer och annat tjafs
[spoiler]
Tjenare, som vanligt var det ett jävla tag sen jag updaterade, det beror på att jobbet tar mycket tid, sen har jag köpt en ny bil som självklart ska krångla och behöver repareras och i övrigt ska man ju hinna ha kul med polarna som mycket det bara går. Vad är det då som har hänt? Jo såhär gick det till, mopen var i princip helt färdig och körklar och då drog jag och några kompisar ut och åkte lite runtom i skogarna osv. Senare under natten så knäcktes de undre motorfästerna i ramen och motorn satt löst.. Då ställde jag in moppen i en kompis lada och där har den stått i nästan 2 månader tills igår då vi fick ett ryck. Vi svetsade ihop fästerna igen, med en helt ny riktigt fin ESAB MIG svets denna gången så förhoppningsvis blev det bättre. Då körde jag hem den och idag har jag lackat avgasröret och sedan är det nog bara stänkskärmen som ska lackas innan jag kan börja ställa förgasaren ordentligt. Sen ska den vara klar. Hur lång tid det tar, det återstår att se haha :D.

Bild

Såhär ser moppen ut nu, bara småfix kvar innan jag är nöjd :D
[/spoiler]