Bruksrenovering - Derbi Senda Xtreme. 19 April - Startar!!

Här kan du visa upp ditt projekt som inriktar sig på cross och supermotard. Inga frågor i detta forum!

Moderatorer: Speedway, MrAndersson, TheAndersson, CaToXXo

Användarens profilbild
Rexxy
King of the street
Inlägg: 2540
Blev medlem: 15 juni 2007, 21:24
Ort: Västerås

Bruksrenovering - Derbi Senda Xtreme. 19 April - Startar!!

Inlägg av Rexxy »

Bild

Japp! Min 3:e crossmoped. Bytte denna mot min Rex Comet GP, med Steen här på forumet. :) Har haft Rexen till salu ett bra tag, och Steen kom med ett bytesförslag som jag inte kunde säga nej till! Så nu sitter jag här med en till Derbi! :)

Denna moppe hade jag tänkt ha som bruksmoped, som kan ta mig till jobbet. Så prio på denna moped är hållbarhet och driftsäkerhet! Sen ska den ju inte se ut som en rullande skrothög. ;) Så det blir lite allmän uppfräschning och puts på den. Det är också en EU45 moped, så jag tänkte försöka hålla den original, till sina 45km/h. Men känner jag mig rätt så kommer den gå lite fortare... Enligt Steen gör den c:a 65-70 enligt mätaren. Vilket är en helt okej hastighet för en bruksmoppe. Jag har inte själv kört den, då den inte startar. X)

Så det blir inget häftigt trimprojekt som jag oftast håller på med, men jag hoppas någon vill följa projektet iallafall. ;)

Att göra!

Renovering framgaffel, byta packboxar.
Rengöring/uppsmörjning av bromsok och byta bromsbelägg
Byta Bakdäck
Laga eller köpa nya kåpor
Renovera frambromspump eller köpa ny.
Laga instrumentpanelen
Ta bort oljepump och köra på oljeblandad bensin.
Byta batteri
Byta hjullager fram och bak
Byta kolv samt sotsats
Rengöring och kanske renovering av förgasaren
Rengöring luftfilter och luftburk
Få bort rost och målar där det saknas färg.
Byta trasiga lampor
Byte växellådsolja
Smörja upp eller byta kedja.


Update 19 April 2015

Det blev moped hela förra veckan till jobbet, 1 mil dit, 1 mil hem. Så det blev totalt 10 mil förra veckan. Motorn funkade klockrent utan anmärkning!

Idag bytte jag även drivpaket, kedjan och dreven var totaltslut! Det blev också en guide till TSR för senare. :)

Sen blev det nya finbilder. :) Dem togs innan jag bytte drev och kedja.

Bild
Bild

Update 6 April 2015

Som ni vet startade ju inte motorn. Jag misstänkte tjuvluft då den startade på full gas, och dog på under halvgas. Så jag gav mig direkt på packboxarna runt vevaxeln, men det blev STORA problem att få bort primärdrevet. Förmodligen suttit sen moppen tillverkades 2006 samt konad axel. FYFAN vad den satt. Min 3-klos avdragare blev sne.... :( Knacka, värme, dra. Inget funka, till slut fick jag ta till det man absolut inte får göra. Våld! X) Tröttnade rejält på skiten, höll på i 2 timmar. Mutterknacka och bara moooosa på, då lossnade den till slut. *usch*.

När den väl var borta, byttes packboxen på 2 sek... Sen gav jag mig på tändsidan, den byttes på 15 min. :)

Nu ska den väl starta tänkte jag? Nix.. Vad fan kan det vara? Den gick igång så länge motorn varvade lite, men så fort den gick ner i varvtal. Mööö.. Kollade gnistan igen, som jag vet att den har. Men denna gång, den saknades? Bytte stift, fick en lite skitgnista. Som också försvann? Provade lite startgas i tändstifthålet. Tänder den INTE nu, är den gnistproblem tänkte jag. Inte ett liv!

Jag har en extra stator i hyllan, jag provar att byta ut den. Det går ju ändå fort!
Sagt och gjort, den byttes ut. Statorn som var på är helt ren och fint, inga skavda kablar eller avbrott. Den jag skruvade på var omlöd och lite rostig.

Okej, nu kickar vi lite. Den jäveln startade på FÖRSTA kicken!!! :shock: Så det visade sig vara statorn hela tiden som var problemet...

Tydligen när motorn var uppe i varv orkade den genererar ström till tändspolen och den tände till. När den gick på lägre varv, blev det för jobbigt att generera ström och motorn dör. Logiskt nu när man vet felet!
Så nu startad den ALLTID på första kicken. Vilket inte förvånar mig, motorn är ju i superfint skick nu efter alla bytta delar. :)

Så moppen är nu klar för att användas!

Lite nattbilder kan jag visa också. Som synes är det ju inte mycket som hänt på utsidan, men ni vet att MYCKET är bytt invändigt!
Bild
Bild


Och så en före & efterbild. :)

Bild


Update 30 Mars 2015

Eftersom jag gått igenom varenda millimeter utav motorn, trodde jag det inte skulle bli några som helst problem att starta den. Men ack så fel jag hade! Den jäveln vill fan inte starta. Kollade igenom dom 3 grundsakerna. Kompression - javisst, det har jag. Gnista - finns, men tillräckligt stark? Bensin - jodå, stiftet blir blött.
Varför startar inte jäveln då? Börjar med att byta CDI'n mot den gula metrakit CDI'n till en original ostrypt CDI som jag vet funkar. Men fortfarande, inte ett liv. Plockar loss tändplattan för att kolla igenom kablar och stator. Allting ser fint ut! Monterar tillbaka tändplattan med ökad förtändning än det som satt.

Vi provar igen då? Kicka, kicka, kicka.. Hmm, den börjar tända lite? Och så startade den! Men den går bara på över halvgas? Vafan nudå.. under halvgas dör den direkt. Oavsett om jag chokar eller inte. Tar ut hojen och springer lite. Körbar, så länge jag håller full gas... Så kan vi inte ha det! Provar att höja throttelnålen, ingen skillnad... Sen var jag tvungen att gå in för dagen.


Update 26 Mars 2015

Nästa update då! Nya kåoor har anlänt och monterades på moppen, blev nästan FÖR fint för resten utav moppens skick... Blir nog bättre när det får skitas ner ute på gatorna. ;)
Sen fick den ett nytt batteri också! Så jag kunde äntligen testa om elsystemet funkade, d.v.s det som arbetar med batteriet. Tutan funkade fint, blinkers höger funkade fint, men blinkers vänster. Bara baklampan blinkade? Isär med lampan fram och byter lampa, nä. Funkar fortfarande inte. Loss med kåpan vid framlyktan och testar lite kopplingskombinationer med kablarna. SEN funkade den - felkopplad av mig.
Bromsljus då? Nix, totalt dött. Loss med lyktan och kollar, trådarna var HELT borta i glödlampan. I med en ny - nu funkade det! Nu återstår att se om växelströmsdelen funkar. :)
Det som saknas nu för uppstart, är bensinslangar!

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Update 22 Mars 2015

Sådär, nu har det hänt mer saker! Packboxarna i framgaffeln är bytta, samt ny stötdämparolja i. Det förvånade mig inte att det var 1 liter vatten och 3 droppar olja när jag rev ner dom....
En ny kolv monterade också! Vilket jag egentligen inte behövde. När jag hade rivit ner allting såg kolven så gott ut som ny, likadant med cylindern. Men den kolven hamnar på hyllan och får bli en reservdelskolv. :)
Jag fick även bort rosten på gaffelrören. Dock kommer det nog komma fram rätt så fort... Får se om jag kan skydda det på något sätt.

Sen anlände det nya framdäcket i veckan, som blev ett 3.00-21". Ser jävligt fint ut nu med två nya däck fram och bak.

Sen fick avgasröret smaka sitt. Rosten slipades av, blev lackerat och sen monterat igen. Värmeskyddet polerade jag också lite snyggt! :D

Dem nya delarna. Kolv, tändstift, sotningssat, packboxar till framgaffeln och stötdämparolja.

Bild
Bild


Nya däcket fram

Bild


Nya däcket bak.

Bild


Överblick på ett stökigt garage. X)

Bild


Och det nu fina avgasröret!

Bild
Bild
Bild


Ni ser att rosten är borta, putsade även upp plasten på framlyktan. :P

Bild
Bild



Update 15 Mars 2015

Däcken anlänt från däckonline! Blev lite smalare än det som satt på, för det var för brett original, 120.
Det nya blev 4.10 brett, gammalt mått. Efter lite om och men ska jag faktiskt beställa ett nytt däck fram också. Blev för "osnyggt" med nytt bak och gammal fram. ;)

Sen har jag även fixat bromsarna. Nya belägg fram och bak, nytt bromshandtag, ny "pump" till huvudbromscylinder och bromsvätska. :) Så nu funkar frambromsen skitbra!
Kedjan är också uppsmord och känns riktigt bra.
hädanefter blir det att byta packboxarna till framdämparna och faktiskt slänga i en ny kolv med sotsats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild


Update 8 Mars 2015

Dagens update kommer här!

Handtagen var rätt så slitna, så dom ville jag byta.
Före:

Bild
Bild


Efter! Dom små detaljerna som gör det. ;)

Bild
Bild


Kopplingen gick också trögt, samt att kopplingsgreppet glappade rejält! Det störde mig, då kopplingen på Parmakitsendan går lätt och glappfritt. Så det var jag tvungen att fixa!
Så vajern plockade jag ner och smordes upp. Handtaget skruvades isär, rengjordes, smordes upp och en ny skruv ersatte den gamla glappa. Resultatet - perfekt! :D Går hur fint som helst och glappfritt!

Bild


Kedja och drev - rostig. :( Drevet gick det att få fint med stålborset! Kedjan ligger nu i oljebad för att se om den går att rädda. Den är glappfri iallafall!

Bild


Ljuddämparen, oljig och skitit. Den går väl putsa upp tänkte jag, men nej! Kromet missfärgat och fult. Som tur är, har jag en extra liggandes i hyllan. Så den går på senare!

Bild


Som jag sa tidigare, små detaljer som gör det! Skruvarna till styret var rostiga och fula - dom ersatte jag med nya. Ser genast mer trevligt ut!

Bild


Ett nytt bakdäck beställde igår ifrån Däckonline, så bakdäcket ska då krängas av. :P

Bild


Crossdäck var då fan så mycket hårdare än SM-däck, och nabbarna var inte skönt för knäet. Men efter lite blod, svett och tårar gick däcket loss...!

Bild


Hojen som den står i nuläget.

Bild


Som jag sa/visade, var fästena till mätaren av helt, så det plastsvetade jag ihop. Men hållbarheter är ju fortfarande dålig, så jag filade till en försträkningsplatta av aluminium.

Bild


Och såhär blev resultatet! Blev riktigt snyggt tycker jag själv. ;)

Bild
Bild


Fälgen blev rengjord efter allt skit, och den blev nästan som ny!

Bild


Och så oljebyte. Det var inte mycket olja som kom ut.. :S

Bild


Projektstart 3 Mars 2015

Jag började med att plocka ner hojen och se vad som behövde bytas och rengöras. Det var behövligt! Skit överallt, och det värsta. 10000 olika skruvar har använts av gamla ägare. Inte en skruv är sig lik. :)

Gaffelbenen är lite rostiga. Får se om det går att polera bort, eller om det ska bytas! Jag har två ben kvar sen jag renoverade Betans framgaffel. ;)

Bild


Bak-kåpan sprucken, plastsvetsa och lite färg så blir det som nytt!

Bild


Sen blev det 5:e moppen som trängs i garaget, trångt när nya sendan kom in. E-typen står i skynket under hyllan längst in! X)

Bild
Bild


Även sidokåporna spruckna, får se om det lagas eller köper in nytt!

Bild
Bild


Original avgasrör! Ska putsas till och målas svart. :)

Bild


Rostig kedja, men den går inte trögt. Så det är förmodligen ytrost. Lite olja så blir den som ny!
Bakdäcket är också behov av att bytas, men det får vi se vad ekonomin säger. Den går några mil till iallafall Framdäcket är fräscht!

Bild


2.25V i ett batteri, det funkar va? ;)
Nä, det är skrot! Nytt batteri ska införskaffas!

Bild

Lite nedstrippning då!
All el verkar vara komplett och helt. Inuti allt det fula gömmer det sig en väldigt fräsch moped!

Bild


Fästena till mätarn är av, det ska vi laga!

Bild


Bromsarna låg på, kände jag direkt när jag rullade moppen för första gången. Så detta är bakoket som jag plockat ner i delar. Kolven går TRÖGT, förstår varför bromsarna log emot. Det blir att göra rent och smörja upp skiten! :) Gör samma sak med frambromsen sen! Nya bromsbelägg behövs både fram och bak.

Bild


Ännu mer nedplockad! Bensinen i tanken är gammal, så den får jag spä ut med ny bensin senare! Jag skippar även oljepumpen, sånt skit skulle jag aldrig lita på!

Bild

Då till motorn då, som är i förvånansvärt bra skick! Detta är min första motor NÅGONSIN som inte har ramlagerglapp när dom kommer i min ägo! :O Så byte av växellådsolja blir det, sen blir det inte så mycket mer. Den har bra kompression och går runt lätt och fint!
Insuget var dock sprucket, så jag tar ett reserv som ligger och dammar i hyllan. ;) Förgasaren ska gå igenom en vanligt förgasartvätt. :)

Bild


Bakhjul loss, får se hu det blir med däcket.

Bild
Senast redigerad av Rexxy den 19 april 2015, 22:23, redigerad totalt 17 gång.
Användarens profilbild
TheFlyingFin
Kinaraket
Inlägg: 1053
Blev medlem: 18 juli 2013, 10:18
Ort: Karleby

Inlägg av TheFlyingFin »

FÖLJER!

Tycker såna hr projekt är bra mycket roligare än alla Drac (fulaste mopeden någonsing vad man än gör imo) som får ett TK och polerad växelpet och lite TNT delar här och där.

Lycka till!
Bild

Jag är inte rasist, jag är pianist! Jag trycker ner båda vita och svarta!
Användarens profilbild
Kevin Kristoffersson
Elmoped
Inlägg: 111
Blev medlem: 18 september 2013, 17:14
Ort: Hestra

Inlägg av Kevin Kristoffersson »

Följer!
- Rieju RRX 08
- Urpluggat org, 11-60

http://www.twostrokerider.se/forum/view ... 785#636785
RRX Black & Blue
Användarens profilbild
Persson97
F.D Crew
Inlägg: 3785
Blev medlem: 19 oktober 2012, 12:07

Inlägg av Persson97 »

Jo denna lär ju vara original länge ;)

Följer givetvis! Man vet från start att dina projekt alltid håller hög kvalité!
Feministens ideologi bottnar i att män är svin och att kvinnor ska vara lika bra.
Användarens profilbild
TheDewTuning
Svårstartad skrothög
Inlägg: 225
Blev medlem: 31 januari 2015, 17:48

Inlägg av TheDewTuning »

Ser fint ut :D
Yamaha Aerox!
Användarens profilbild
Steen
Elmoped
Inlägg: 49
Blev medlem: 30 september 2009, 22:36

Inlägg av Steen »

Haha gött, ja den var rätt pigg dom kilometerna jag körde den :) haha! Detta blir nog bra, härligt att vevem var frisk!
Alvars.se
Användarens profilbild
Vikke2
Svårstartad skrothög
Inlägg: 290
Blev medlem: 13 oktober 2013, 09:24
Ort: Lidköping

Inlägg av Vikke2 »

blir rolig läsning detta, lycka till :D :D
Satsa på dig själv - Runka i motvind ;)
carl allstrin
Elmoped
Inlägg: 145
Blev medlem: 6 september 2014, 11:38

Inlägg av carl allstrin »

trevligt med lite nya moped också 8)
Användarens profilbild
Rexxy
King of the street
Inlägg: 2540
Blev medlem: 15 juni 2007, 21:24
Ort: Västerås

Inlägg av Rexxy »

Kul att ni gillar det, fast det inte blir något hyperprojekt! ;)
Användarens profilbild
Rexxy
King of the street
Inlägg: 2540
Blev medlem: 15 juni 2007, 21:24
Ort: Västerås

Inlägg av Rexxy »

UPD!
Användarens profilbild
GurkMarmelad
Arkstars slav
Inlägg: 835
Blev medlem: 29 augusti 2013, 18:10
Ort: Varberg

Inlägg av GurkMarmelad »

Har hänt precis samma sak med mitt mätarhus på min Derbi och ska plastsvetsa ihop det och så såg jag nu att du hade gjort likadant med ditt mätarhus. Hur har du gjort med aluminiumplattan, är extraskruvarna fastskruvade i förborrade hål i plasten eller kör du med mutter på undersidan?
Blev riktigt snyggt så jag tror jag härmar dig och gör likadant med mitt mätarhus om det är ok för dig? ;)
Användarens profilbild
Rexxy
King of the street
Inlägg: 2540
Blev medlem: 15 juni 2007, 21:24
Ort: Västerås

Inlägg av Rexxy »

GurkMarmelad skrev:Har hänt precis samma sak med mitt mätarhus på min Derbi och ska plastsvetsa ihop det och så såg jag nu att du hade gjort likadant med ditt mätarhus. Hur har du gjort med aluminiumplattan, är extraskruvarna fastskruvade i förborrade hål i plasten eller kör du med mutter på undersidan?
Blev riktigt snyggt så jag tror jag härmar dig och gör likadant med mitt mätarhus om det är ok för dig? ;)

Borrade hål rätt igenom plattan och plasten i mätaren, med mutter på undersidan! :)

Klart du får, är inte första gången någon gör som jag. ;)
Användarens profilbild
Rexxy
King of the street
Inlägg: 2540
Blev medlem: 15 juni 2007, 21:24
Ort: Västerås

Inlägg av Rexxy »

UPD
Användarens profilbild
Rexxy
King of the street
Inlägg: 2540
Blev medlem: 15 juni 2007, 21:24
Ort: Västerås

Inlägg av Rexxy »

UPD :P
Användarens profilbild
TheFlyingFin
Kinaraket
Inlägg: 1053
Blev medlem: 18 juli 2013, 10:18
Ort: Karleby

Inlägg av TheFlyingFin »

Du skulle inte ha möjligheten att ta av svänghjulet och fota på vilka tre plaster tändplatten är fastkskruvad? finns 2 möjligheter och båda är lika fel. Mina egna markeringar har försvunnit på något vänster =(


Gillar starkt dina projekt! Keep it up!
Bild

Jag är inte rasist, jag är pianist! Jag trycker ner båda vita och svarta!
Användarens profilbild
Rexxy
King of the street
Inlägg: 2540
Blev medlem: 15 juni 2007, 21:24
Ort: Västerås

Inlägg av Rexxy »

TheFlyingFin skrev:Du skulle inte ha möjligheten att ta av svänghjulet och fota på vilka tre plaster tändplatten är fastkskruvad? finns 2 möjligheter och båda är lika fel. Mina egna markeringar har försvunnit på något vänster =(


Gillar starkt dina projekt! Keep it up!
Ska försöka komma ihåg nästa gång jag är ute och skruvar. :)
Användarens profilbild
Rexxy
King of the street
Inlägg: 2540
Blev medlem: 15 juni 2007, 21:24
Ort: Västerås

Inlägg av Rexxy »

UPD!
Användarens profilbild
Rexxy
King of the street
Inlägg: 2540
Blev medlem: 15 juni 2007, 21:24
Ort: Västerås

Inlägg av Rexxy »

Update :)
Användarens profilbild
Rexxy
King of the street
Inlägg: 2540
Blev medlem: 15 juni 2007, 21:24
Ort: Västerås

Inlägg av Rexxy »

Glömde skriva UPD inatt :)
Användarens profilbild
Rexxy
King of the street
Inlägg: 2540
Blev medlem: 15 juni 2007, 21:24
Ort: Västerås

Inlägg av Rexxy »

UPD :)
Skriv svar