Guide: En liten guide angående svenska språket

Här får ni publicera guider om alla möjliga icke mopedrelaterade saker som t.ex photoshop.

Moderatorer: Speedway, MrAndersson, TheAndersson, CaToXXo

Användarens profilbild
Jonas
Legenden
Inlägg: 1973
Blev medlem: 21 maj 2007, 13:33
Ort: Stockholm

Guide: En liten guide angående svenska språket

Inlägg av Jonas »

Det här blir en miniguide i vanliga fel i svenska språket. Min egen svenska är absolut inte perfekt, men vissa detaljer slarvas det med något otroligt på vissa ställen. Därför tänkte jag ta upp några enkla riktlinjer för den som vill förbättra sitt språk.

Syftet med den här guiden är inte på något sätt att antyda att de som inte skriver på "rätt" sätt gör bäst i att inte skriva alls. Tvärtom är det en uppmuntran till dem som vill förbättra sitt språk att börja här, och om man inte vill det så slipper man naturligtvis. Det förekommer ofta mobbning av medlemmar som har svårt att uttrycka sig på ett bra sätt, men tänk på att alla inte har samma förutsättningar. Vissa har svårt för att skriva och läsa, och vissa är inte intresserade av att uttrycka sig perfekt. Detta är inga stora problem så länge meningen med inlägget kommer fram. Det är trots allt oftast inget problem att förstå vad någon menar, även om en språkpolis slår på blåljuset.

Med detta sagt så tycker jag ändå att alla ska fortsätta läsa!

Särskrivningar

Särskrivningar är nog det vanligaste språkfelet idag. En enkel grundregel är följande:

* Funderar du på om ett ord ska särskrivas? Då ska du inte skriva isär ordet.

Oftast är det så enkelt i Sverige att denna regel gäller. Väldigt få ord i svenskan ska skrivas isär till två ord. Just "isär" kan vissa hävda ska skrivas i sär, och så vitt jag vet finns ingen fastslagen regel för detta. Däremot finns det rekommendationer. Enligt dessa ska "isär" skrivas som ett ord, medan "i dag" skrivs isär. Sannolikt har även olika dialekter olika sätt att uttala vissa uttryck, vilket gör det naturligt att skriva isär eller ihop ord. Jag själv till exempel skulle aldrig skriva "till godo", vilket rekommenderas av TT, eftersom det enligt mitt sätt att prata blir helt fel.

Särskrivningar är sannolikt även den roligaste typen av skrivfel:

Bild

Bild

De eller dem (eller dom)?

Skillnaden mellan "de" och "dem" är för många svårare att ta till sig än om ett ord ska skrivas isär eller inte. En riktigt tråkig regel är denna:

Om det pronomen som åsyftas är subjektet i meningen ska man använda "de". Är det däremot objektet ska "dem" användas.

Med en lite enklare förklaring följande:

Om du kan byta ut de/dem mot "jag" i meningen, så ska du skriva "de".
Om du kan byta ut de/dem mot "mig" i meningen, så ska du skriva "dem".

Exempel:
Vill du spela D3 med mig?
Vill du spela D3 med dem?

- Jag vill spela D3!
- De vill spela D3!

Det blir svårare (eller kanske lättare?) om man skriver exempelvis "jag gillar de/dem som spelar D3". Enligt mig är "dem" rätt, men enligt SvD:s språkblogg är båda alternativen korrekta. Skriver man istället "jag gillar de/dem swecare som spelar D3" blir "de" den rätta formen.

Är man osäker är oftast "de" rätt form, och det ses även som ett mindre fel att skriva "de" på fel plats än omvänt. Jag själv tycker att man snubblar på orden om man läser en mening där "dem" används på fel sätt:

- Jag tycker om de. - FEL
- Dem gillar mig. - FEL

Tillägg
Efter ett inlägg i tråden, av Murloc, kommer här ytterligare ett tips:

Citat:
"Vad det gäller de/dem så brukar jag översätta meningen till engelska i mitt huvud och se om det blir "they" (då blir det de) eller "them" (då blir det dem), fungerar bra för mig."

Dom
"Dom" har blivit ett accepterat ord, speciellt på internet. Det används oavsett om det pronomen man åsyftar är ett subjekt eller objekt, och är på så sätt ett enklare sätt att tackla uppgiften.

Generellt:
Lär Dig gärna skillnaden på "de" och "dem", och när man använder vilket. Känner du inte för detta så använd "dom", vilket inte är fel men kan tyda på lathet. Annars går det att chansa på att "de" är rätt, men chansa aldrig på "dem" om Du inte har en aning.

Han eller honom?

Han är samma ordform som de, och honom är på samma sätt motsvarigheten till dem, så om man lärde sig skillnaden mellan dessa längre upp så borde detta vara glasklart. Gjorde man inte det kan man istället tänka så här: "Han" motsvarar "du", och "honom" motsvarar "dig":
- Du gillar mig - Han gillar mig
- Jag gillar dig - Jag gillar honom

Svårare än så är det oftast inte. Det finns dock ett fall som blivit vanligare på senare tid när ordet "än" används:
- Jag är starkare än han/honom.
Här skriver många "honom" (Jag är starkare än honom), medan "han", i alla fall tidigare, räknas som korrekt. Det här fallet gäller även hon/henne, du/dig och de/dem. Problemet är att "Jag är starkare än han" ändå inte är en helt korrekt mening, eftersom "än han" är en ofullständig bisats. Skriver man däremot "Jag är starkare än han/du/de är" så blir den formen uppenbart rätt (eftersom ingen skriver "Jag är starkare än honom är").

Skillnaden på "han" och "honom" kan också leda till missförstånd:
- Jag känner ingen annan än han.
- Jag känner ingen annan än honom.
Båda meningarna är korrekta, och för många betyder de samma sak, men första meningen innebär att den som uttrycker sig inte känner någon annan person än de personer som "han" känner. Den andra meningen innebär istället att "han" är den enda personen som den som säger meningen känner.

Var eller vart?

Ett mycket vanligt skrivfel är när folk skriver "vart" istället för "var". Detta är för mig rätt konstigt eftersom man ofta kortar ner ord och inte lägger till extra bokstäver, när man skriver på internet. Vissa tar en mellanväg och säger "var-t", då de uttalar ordet "var" korrekt, men lägger till ett t-ljud på slutet.

Enkelt förklarat gäller följande:

"Var" frågar om en plats.
"Vart" frågar om en riktning.

Exempel:
Var är du?
Vart ska du gå?

Kort om förkortningar
Förkortningar som utläses som ett ord (till exempel Ikea, Saab, med flera) skrivs med versal (stor bokstav) i början följt av gemener (små bokstäver) om förkortningen är ett namn. Förkortningar där varje bokstav läses enskilt (ABB, LKAB, SCA, med flera) skrivs enbart med versaler.

Genitiv-s (ägande)

För det första: Att använda apostrof före genitiv-s (t. ex. Fredrik's) är felaktigt. Fast bara nästan. I vissa fall används det för att tydliggöra att det är ägande som åsyftas om till exempel en persons namn slutar på "s": "Anders' Volvo" Vissa kan hävda att om man skriver "Anders Volvo" så kan det ju faktiskt vara så att Anders heter Volvo i efternamn. Oftast behövs detta tydliggörande inte, men möjligheten finns ("Jag köpte Anders Volvo" uppfattas oftast inte som att Anders är offer för människohandel).

Oftast består genitiv-s:et endast av ett s på slutet av ordet. Detta är fallet i exempelvis:
- Eriks bil
- Johns katt
- Företagets VD

Det finns ett par specialfall man bör känna till:
- Om ett namn slutar på x, s eller z skrivs normalt inte ett extra genitiv-s ut: - Anders skåp.
- När ett namn slutar på "-se" där e:et är stumt skriver man ändå ut ett genitiv-s: - Louises sko.

När det gäller förkortningar finns det två olika alternativ. Om förkortningen läses som ett ord (till exempel Ikea) används ett s som i exemplet ovan. Utläses däremot alla bokstäver separat (till exempel ABB) används kolon innan s:et:
- Ikeas möbler
- Saabs bilar
- ABB:s motorer
- LKAB:s personal.

Om det är flera "ägare" är det nu allmänt accepterat att bara skriva genitiv-s efter sista personens namn:
- Leif och Gertruds frisersalong
Det är dock inte fel att lägga till ett s även efter Leifs namn.

Syftningsfel

När det gäller syftningsfel finns inga egentliga regler. Istället får man vara noggrann och läsa igenom det man skrivit för att se om det kan finnas några oklarheter. Det är ofta bättre att vara övertydlig än att någon påpekar det för en. Här är ett exempel från Bus4Yous bussars säkerhetsblad:

Enligt detta ska alltså Bus4Yous bussar (som har säkerhetsbälte) användas enligt lag, medan syftet egentligen är att upplysa läsaren om att det finns säkerhetsbälte som ska användas för att vara en laglydig medborgare.

Stavning

Här kommer en lista med ord som ofta stavas fel:
- Chassi (inte chassie)
- Egentligen (inte igentligen, igenkligen, egenkligen eller liknande)
- Fläkt (inte fläckt)
- Omständlig (inte omständig)
- Tyvärr (inte tyvär)

Gott och blandat

Siffror
När man skriver ett antal i en text brukar man ofta skriva siffrorna ett till tolv med bokstäver, och 13 och uppåt med siffror. Detta är inte en regel, men man brukar göra så.

Ända eller enda?
Ändan är det du sitter på. "Enda" används exempelvis i meningen "Jag är enda barnet".

Värkar eller verkar?
Gravida kvinnor har värkar. Är det inte dessa du menar ska du använda "verkar". Exempelvis "Det verkar som att det blir regn i kväll."

Sätt eller sett?
En observation är något man har sett. "Sätt" används till exempel när en situation är på ett visst sätt.

Data eller dator?
Datorn är burken du har jämte dig eller i knät. På denna finns det data lagrat. Data är information, alltså ettor och nollor som är lagrade på en hårddisk, SSD eller liknande. Datorer kallades förr i tiden även för datamaskiner, eftersom de behandlar data, vilket kan vara orsaken till att många kortar ner ordet och använder "data" synonymt med "dator".

Medan eller medans?
Enligt SAOL är "medans" en mer vardaglig stavning (eller uttal) av "medan". Båda är således okej, beroende på hur viktig texten är.

Häller eller heller?
Man kan hälla upp en vätska ("Jag häller upp saft"). "Heller" används exempelvis i frasen "inte jag heller".

Väll eller väl?
Oftast när man använder ordet väl/väll är det "väl" man ska använda. Att välla är ett verb som kan beskriva till exempel ett flöde ("Vattnet vällde fram")*, medan "väl" används till en hel del annat:
- Jag får väl vara med?
- Jag mår väl.

* Att välla är tydligen även en teknik för att sammanfoga metallytor.

För guiden stod:
husqvarnaff från ett datorforum, stort tack!
Senast redigerad av Jonas den 13 augusti 2012, 17:09, redigerad totalt 9 gång.
Användarens profilbild
Jonas
Legenden
Inlägg: 1973
Blev medlem: 21 maj 2007, 13:33
Ort: Stockholm

Inlägg av Jonas »

Sådär tackar husqvarnaff från sweclockers för det här! Läs och lär er en hel del!
Användarens profilbild
Mattyyy
Thai-Taxi
Inlägg: 2470
Blev medlem: 18 augusti 2011, 16:43
Ort: Eskilstuna
Kontakt:

Inlägg av Mattyyy »

En annan regel för särskrivningar är att om det är 1 sak så är det också 1 ord.
Användarens profilbild
Jonas
Legenden
Inlägg: 1973
Blev medlem: 21 maj 2007, 13:33
Ort: Stockholm

Inlägg av Jonas »

precis, en sjuk sköterska kan lätt få hjälp och bli frisk av en sjuksköterska! Tänk innan i ditt huvud, kan det bli två separata ord och med annan innebörd?
Skriv svar