Drar din moped tjuvluft?

Här publicerar/diskuterar ni guider som är gjorda för alla sorters fordon.

Moderatorer: Speedway, MrAndersson, TheAndersson, CaToXXo

Användarens profilbild
Jonas
Legenden
Inlägg: 1973
Blev medlem: 21 maj 2007, 13:33
Ort: Stockholm

Drar din moped tjuvluft?

Inlägg av Jonas »

Hur du kollar om din moped drar tjuvluft?

Ett vanligt fel på att din moppe kan vara att du har en oregelbunden gång i motorn speicelt på tomgången kan vara att den drar tjuvluft, läs denna om hur du kollar ifall den gör det och hur den gör det i så fall!

Bild

Allt du behöver för att kolla om och vart den drar tjuvluft är startgas som finns att köpa på närmaste bensinstation och kostar inte så många kronor.

Det är väldigt enkelt att kontrollerna detta, det du gör är att börja spraya startgas t ex vid insuget, cylinderfoten eller blockhalvorna, vart som helst där det kan tänkas dra tjuvluft. När du sprayar lyssna noga och var inte för snabb med burken, moppen ska nämligen gå upp i varv när du sprayar startgasen där den drar tjuvluft. Förhoppningsvis så går moppen upp i varv och du har hittat felet, man kan ju alltid hoppas på en packning bara eller nått liknande.

Bild

Symtom på att din moppe drar tjuvluft kan vara att den blir svår att hålla en fin tomgång och kan rusa upp i varv, den kan även rusa upp extra mycket när du gasar lite, mer än normalt alltså.

Bild

Detta är ett väldigt vanligt fel man brukar kunna få, men riktigt enkelt att kolla upp och efter du hittar att insuget är otätt byter du bara det eller en ny packning. I värsta fall kan den dra tjuvluft mellan blockhalvorna som inte är lika kul då man måste klyva motorn och lägga på packningsmassa, men det är rätt ovanligt att de händer, det kan även hända efter du nyss klyft motorn och du missat att täta en bit. Ett ställe som man inte brukar tänka på att den kan dra tjuvluft är packboxarna som sitter vid vevlagren, Hade en moppe som drog tjuvluft just där efter en klyvning där ny vev och allt sattes i men undertiden gick packboxen sönder på nått vis och tätade inte riktigt, vilket gjorde att den drog tjuvluft och gick piss.

Bild

Hoppas detta var till någon hjälp!

// JeSPer Aka Dracen
ChinApuFFen
Elmoped
Inlägg: 3
Blev medlem: 28 oktober 2009, 22:20

Inlägg av ChinApuFFen »

bra tips! :D
hehepläp
Användarens profilbild
Alexroxxy
Elmoped
Inlägg: 139
Blev medlem: 3 augusti 2009, 21:29
Ort: Ekeby

Inlägg av Alexroxxy »

Mycket bra tips. Tackar kan vara till hjälp i framtiden
Användarens profilbild
Rexxy
King of the street
Inlägg: 2540
Blev medlem: 15 juni 2007, 21:24
Ort: Västerås

Inlägg av Rexxy »

Är inte alltid dem rusar upp i varv, min har alltid en tendens till att dö när jag använder startgas.
Darkfarmer
Elmoped
Inlägg: 10
Blev medlem: 5 december 2009, 19:56
Ort: Sverige

Inlägg av Darkfarmer »

testa att flama start gas, brinner så innav hel***ete
nä, men om man har en sprucken kolv, och en moppe som går riktigt segt på låga varv... kan det vara ett tecken på att den drar tjyvluft? Den har äver skiftat färg från metall, till brun, svart på vissa ställen... Det var en fet spricka, så kan det också ha varit att kompet har läck igenom kolven? (den är svart med sot på innsidan)
Tacksam för svar!
Skriv svar