Gör ditt eget sadelöverdrag

Här publicerar/diskuterar ni guider som är gjorda för alla sorters fordon.

Moderatorer: Speedway, MrAndersson, TheAndersson, CaToXXo

Användarens profilbild
Jonas
Legenden
Inlägg: 1973
Blev medlem: 21 maj 2007, 13:33
Ort: Stockholm

Gör ditt eget sadelöverdrag

Inlägg av Jonas »

Göra ditt eget sadelöverdrag

En guide till hur man kan göra sitt eget custom sadelöverdrag . Genom att göra eget kan du få den i valfri färg och du sparar runt 100kr.

Bild

Saker du behöver är:

Symaskin (med tråd)

Konstläder eller annat material som tål väta

En sykunnig mor eller liknande, om du inte själv är en rackare på att sy

Häftstift

Gamla överdraget

Skruvmejsel



Du börjar med att ta bort det gamla överdraget på sadeln. Det gör du genom att du tar en skruvmejsel och petar bort vartenda häftstift. 



Överdraget består av tre delar (Derbi). Höger, mitt & vänsterdel. Sprätt upp en utav sömmarna så att endast två delar sitter ihop t.ex. höger och mitt eller vänster och mittendelen. Nu har du din första mall. Ta delen som blivit bortsprättad från resten av överdraget. Lägg den på det nya tyget och rita av den noga, det nya tyget ska ligga upp och ner. 



Rita sedan en likadan men då ska den bortsprätta överdragsdelen ligga spegelvänd och klipp ut dem. Då är sidodelarna klara. Nu är de dags för mittendelen. Sprätta upp den sista sömmen, då kommer du ha alla tre delar lösa. Rita av mittendelen och klipp ut den. Glöm inte att ha sömsmån när du klipper ut delarna. Sömsmån är att du ritar ca 2cm utanför alla sträcken du redan ritat. Annars kommer dem bli för små och passa dåligt. 



Nu ska allting bli hopsytt. Du börjar med att sy ihop sidodelarna med mittendelen enligt bild 1, på bilden ser man överdraget vågrätt bakifrån. Vik sedan ut de du precis sytt och sy igenom alla lager (bild 2). Då kommer du få en snygg sömn (den vita som syns på mitt överdrag).

Bild

Nu är överdraget klart och det ska monteras på sadeln igen. Lägg det över sadeln och börja häfta längst bak när du tycker de ligger rätt. Dra i stycket lite och häfta några klamrar längst fram . Sen är de bara att häfta/dra/kolla så det inte blir skrynklor eller fula luftbubblor. Slarva inte för det kommer du ångra när det inte går att ändra på längre.





/Millegustafsson
Användarens profilbild
gashäng
Elmoped
Inlägg: 93
Blev medlem: 28 november 2013, 10:28

Inlägg av gashäng »

kan man inte bara fästa över nytt tyg över det gammla?
Användarens profilbild
david96
Hedersmedlem
Inlägg: 5102
Blev medlem: 2 februari 2012, 23:42

Inlägg av david96 »

gashäng skrev:kan man inte bara fästa över nytt tyg över det gammla?
funkar perfa (Y) själv gjort det flertal gånger
Kan pilla i din cylinder om du är snäll:*
Skriv svar