Hur du ställer in din: förgasare, variator och koppling!

Här publicerar/diskuterar ni guider som är gjorda för alla sorters fordon.

Moderatorer: Speedway, MrAndersson, TheAndersson, CaToXXo

Användarens profilbild
Holma_
F.D Moderator
Inlägg: 700
Blev medlem: 25 december 2007, 15:19
Ort: Luleå

Hur du ställer in din: förgasare, variator och koppling!

Inlägg av Holma_ »

Scooter inställnings/köpes guide!

Den delen som specifikt handlar om vad du ska köpa gäller aerox.
Den delen som handlar om inställningar gäller ALLA scootrar.

Bild


Detta är allt man behöver!


Munstycken
Variatorvikter
Kopplingsfjädrar

Effektrör:
Doppler s3r rekomenderar jag! Enligt mig det bästa röret till orginal/sport.

Variatorvikter till aerox:
15x12 (4,0-5,5gram)
(Kan hända att man behöver gå ner på 3,5 gram)

Munstycken till Aerox:
Beror på vad du har för årsmodell!

Årsmodell: 98-02
Klass: 30-moped
Förgasare: Dellorto PHBN 12mm
Original munstycke: 86
Munstyckesats 6mm (88-110)

Årsmodell: 01-04
Klass: 1 EU
Förgasare: Dellorto 12mm
Original munstycke: 72
Munstyckesats (75,78,80,82,85,88,90,92)

Årsmodell: 2005-2008
Klass: 1 EU
Förgasare: Gurtner PY-12
Original munstycke: 62
Munstyckesats(64,66,68,70,72,74,76,78 )

Kopplingsfjädrar:
De gröna polini borde bli bra!

Hur du hittar rätt munstycke:
OBS! Det finns inget 'rätt och fel' när det gäller munstycken i olika motorer, dvs att man kan inte fråga någon vad man ska ha för munstycke för det är stora skillnader från motor till motor. Följande kan ta tid att göra men lönar sig i slutändan, då du bla får snålare bränsle förbrukning, minimalt slitage, snabbare gassvar och kan varva maskinen ytterligare några rpm.


VIKTIGT att varmköra ordentligt innan du ställer in luftskruv, tomgång eller ska läsa av stiftet. Observera att stiftet inte alltid är att lita på, känslan är det viktiga. Två olika alternativ har jag använt mig av och här kommer dem. Läs allt (annars förstår du inte principen) men enligt mig är alternativ 2 kanske det bästa och lättaste
alternativet.

Alternativ 1: Du börjar med huvudmunstycket, det vill säga från ca 75%-100% gas. Börja med ett som kanske funkar(lättast att börja med ett stooort). Så skiter du i allt vad låga varv och tomgång heter sålänge. Du kör ut och provar den(glöm inte värma den först), och känner om du tycker den går bra eller inte. Och det är fortfarande bara höga varv du ska bry dig om. Bluddrar den på höga varv får den för mycket bensin, och du ska ner i munstyckestorlek. Känner du att den inte riktigt orkar varva ut, eller dör med ett BÖÖÖ vid ett snabb gaspådrag ska du upp i munstyckestorlek. Känns det som den går rätt (orkar varva ut och bluddrar inte) så är det dags att läsa av stiftet. Värm hojen ordetligt innan du gör följande: Kör och maxa hojen en längre sträcka i högsta växeln och vrid av tändningen i farten, stanna vid sidan och kolla stiftet. Oboybrunt/gyllenbrunt stift: Bra/Perfekt blandning Vitt stift: Den får för lite bensin. Svart/mörkbrunt stift: Den får för mycket bensin.
Nu har du fått ett hum om ungefär vilket munstycke du ska, och det är bara att prova upp och ner i storlek från allt mellan att den börjar bluddrar, tills att den inte orkar varva ut. Så provar du alla storlekar
där emellan, och känner vilket som du tycker går bäst.

Sen när du har hittat rätt huvudmunstycke är det dags att gå på de låga varven och tomgång. OBS! Bry dig inte om hur tomgången är nu, det fixar man senare. Skruva så att du har luftskruven 1,5 varv ut från bottenläge och se hur den går. Mellan 1,5-2 varv ut ska du ha hittat det läget som känns att den går bäst på(varvar mest). Om du måste skruva ut den mer än 2 varv ut så har du för stort lågfartsmunstycke, byt ner dig en storlek och testa igen. Måste du ha den inskruvad mer än 1,5 varv ut, så ska du upp i munstyckestorlek(lågfarts). Efter du gjort så att du tycker den går bra på låga så är det dags att ställa tomgången, och det är jättelätt om du har ställt in luftskruven rätt. Bara att skruva på tomgångsskruven tills den har lagom tomgång. När du är klar med det så är det dags att prova alla lägen på nålen och ha det läget där du tycker den går bäst helt enkelt. Efter du gjort allt detta(på rätt vis) så kommer hojen svara bättre på gasen och gå allmänt bättre(mindre bränsleförbrukning, minimalt slitage osv).



Alternativ 2: Ta ut huvudmunstycket och börja med att pilla med lågsfarts, luftskruv och nål till den går perfekt upp till ca 75% gas och sedan bara dör. Sen kan du fortsätta och hitta rätt huvudmunstycke så du får den att gå perfekt även på höga varv.

VIKTIGT: Grejen är att hitta ett huvudmunstycke som gör att moppen precis INTE tappar andan vid fullgaspådrag, och sedan montera ett som är 1! storlek större.

Bild

Hur du hittar rätt läge på nålen:
Angående nålens olika lägen. När man ändrar läget på nålen genom att flytta clipset på den upp/ner så
ändrar man bränslemängen på UNGEFÄR 25-75% gaspådrag. Det brukar finnas 5 olika lägen man kan ha nålen i, och det är bara att prova sig fram till man hittar det optimala.
Alltså:
Flytta clipset ner/nålen upp: Mer bränsle
Flytta clipset upp/nålen ner: Mindre bränsle


Hur du ställer in luftskruven:
Börja med att värma upp motorn, Mycket viktigt!
Kör omkring i minst 5 minuter och stäng sedan av moppen Sen skruvar du in luftskruven tills den är helt inskruvad och det tar emot (Gör detta försiktigt) skruva därefter ut den tre varv. Starta moppen och skruva ner tomgången så den motorn nästan dör men gör det inte. Sen skruvar du sakta ut luftskruven tills den varvar så mycket som möjligt medans du gör detta kan du behöva varva lite då och då genom att vrida på tomgångsskruven När du uppnår det högsta varvet ska du skruva in luftskruven 1/4 varv. Nu kan du slå av motorn. Nu ska vi finjustera tomgången och 'Cruising rpm' Starta motorn igen, kolla varvräknarn och gasa till lite och kolla vad varvet lägger sig på nu. Om den går ner under tomgångsvarvet som du hade när du startade motorn och sedan går upp så måste du minska blandningen, skruva in luft skruven ett 1/2 varv och prova sedan att gasa till en gång, om inget händer, skruva ett halft varv till (du kan skruva ett 1/4 varv åt gången om du vill det) om varvet 'hänger sig' innan den går ner till tomgång så har du för svag blandning skruva då ut luft skruven 1/2 eller 1/4 varv.. Om allt lyckades och förgasaren är korrekt inställd (detta förutsätter att man har rätt munstycke också) så kommer motorn gå mycket renare och lättare när du cruisar fram, den kommer också låta betydligt bättre när du står och varvar vid rödlysena

Bild

Hur du hittar rätt vikter:
'Lättare vikter är INTE lika med bättre acc! Tyngre vikter är INTE lika med högre toppfart!' Det för effekten optimala vikterna är de som får moppen att prestera bäst tid mellan t.ex. 30-60, de vikter som ger den kortaste accelerationstiden ger även bäst effekt och när man har vikter som håller motorn på varvet där toppeffekten finns så kommer man även få bäst toppfart. Sen kan man välja att montera något för tunga vikter vilket t.ex. tillverkarna gör för att hålla bränsle kostnaderna nere. Kort och gott är det så att om motorn arbetar på ett lägre varvtal så kommer den dra mindre bränsle, man får själv labba sig fram till det som passar en själv bäst!

Kan man blanda olika vikter?
Ja det går, det är dock viktigt att dem ligger varannan! så man inte rubbar balansen. Det är dock inte det optimala då man får ett ojämnt slitage på rullbanorna i variatorn det är inget som slits särskilt jättefort men det BÄSTA är att ha rätt vikter.

Bild

Hur du hittar rätt kopplingsfjädrar:
När det gäller att hitta rätt kopplingsfjädrar så brukar man börja från de svagaste och uppåt för att hitta de fjädrarna som greppar vid det varvtalet som man själv känner är bäst. Ju hårdare fjädrar = Ju högre varvtal greppar kopplingen på! Men man ska inte stoppa i allt för hårda fjädrar då det är lätt att kopplingen börjar slira.
Av egen erfarenhet är de gröna polini fjädrarna de som funkar bäst till moppar med bara effektrör.
-------------------------------------------------------------------------------

Jag själv har inte skrivit allt detta, utan de mesta av texterna är tagna från andra forum som jag har sammanställt och gjort en hel stor guide av.
//Holma
Säljes!

Trim, Styling, Reservdelar:
http://www.blocket.se/vi/19119957.htm?ca=1_9_s

Gilera Stunt Stalker -03:
http://twostrokerider.se/koposalj/818
Användarens profilbild
stunt_pojken^^
King of the street
Inlägg: 2749
Blev medlem: 10 november 2008, 21:35
Ort: laholm
Kontakt:

Inlägg av stunt_pojken^^ »

bra guide kommer att ha nytta av den bara++++
keeway-bryngel
Elmoped
Inlägg: 36
Blev medlem: 9 juli 2008, 20:43
Ort: Delsbo

Inlägg av keeway-bryngel »

riktigt bra guide :D :D
blir och skruva lite nu :wink:
Användarens profilbild
Riejumrx
Hedersmedlem
Inlägg: 5739
Blev medlem: 23 mars 2008, 17:11

Inlägg av Riejumrx »

riktigt bra guide!
Nyxorzz
Användarens profilbild
chani
Elmoped
Inlägg: 24
Blev medlem: 15 april 2009, 17:28
Ort: Eskilstuna

Inlägg av chani »

Måste man pilla på tomgångs skruven för att pilla på luftskruven?
Jag misstänker att min moppe får för lite luft, då den inte kan varva, "juckar" sig fram då och då när man har full gas.. som att den vill varva och dra på men den gör det ändå inte.

Tror du också att den kan få för lite luft, eller vad annars? :)


MVH
Skriv svar