Skapa nytt ämne  Det här ämnet är låst så du kan varken svara på eller ändra det.
 Frågor och svar nr 01 « Föregående ämne :: Nästa ämne » 
Författare Meddelande
Järnet60
InläggPostat: tis jan 20, 2009 9:14 am    Rubrik: Frågor och svar nr 01 Svara med citat

Moderator
Registreringsdatum: 21 april 2008
Inlägg: 435
Pictures: 12
Gallery pictures: 12
Järnet60's gallery
Ort: Stockholms län

Tjena Järnet...nu har jag en fråga angående detta med 12 platta och wheelie bars, är det okej att ha på en sådan om den inte sticker ut på sidorna?
och en fråga till... om man blir stoppad för trimmad moppe, kan man sedan bli polis då? Ja, man kan bli polis om man har blivit rapporterad för att ha kört trimmad moped.
Hej jag undrar också om de är lagligt att ha en 12 platta på moppen. om baklyset syns och den inte sticker ut på sidorna.....
Vad jag förstår är 12-platta och Wheeliebar samma sak.
Har precis pratat med bilprovningen. De sade att eftersom alla mopeder på 2000-talet är helfordonsgodkända får man inte göra några ändringar på dem. De får användas på uppvisningar, utställningar med mera.
MEN han sade också att han själv inte skulle reagera om det kom in en moppe på kontrollbesiktning som hade 12-platta, om den inte hade vassa kanter som kunde orsaka personskada (t ex om någon kör in bakifrån i den moppen som har 12-platta).
Han jämställde 12-platta med en pakethållare. Har man en 12-platta och spänner fast en ryggsäck eller något annat kan man kanske kalla 12-plattan för pakethållare... (min egen fundering).
MEN (igen), om mopeden ställs in för en fullständig registreringsbesiktning skall den se ut som den gjorde när du köpte mopeden av moppehandlaren, enligt bilprovningen.


Tjena det var nån som hade frågat ifall man fick trimma lätt mc o svaret va då nej, för att den blev klassad som tung då. men då undrar jag ifall man får trimma så länge man håller sig under 11 kw.
Jag tror att det blir väldigt svårt att komma uder 11 kw om man trimmar en lätt mc. Men lyckas du hålla dig under 11 kw så är det förmodligen OK.
Kan inte ge bättre svar än så.


Undrar om mer trim = mer böter? Om jag har en 80cc etc. och blir stoppad får jag en massa böter osv. men om en kille med effektrör och större förgasare blir stoppad, får jag mer böter än han?
Nej mer trim ger inte mer böter än så länge.

Om jag blir stoppad på landsvägen med min oreggade atv som é 100cc och jag é bara 14 vad händer???
Den av dina föräldrar som vet om att du är ute och kör blir rapporterad för tillåtande till olovlig körning och får körkortet återkallat.
Sedan kopplas sociala myndigheterna in och det blir en familjeutredning.


Detta hör inte till mopeder men är bara lite nyfiken om vad som händer med er poliser om ni åker ditt för fortkörning, kör fulla mm? Blir ni av med jobbet eller får ni lite mildare straff än vad en vanlig civil får?
Åker vi dit för fortkörning får vi böter som vilken förare som helst.
Kör vi rattfulla kan vi bli av med jobbet.
I båda fallen blir vi dömda som vem som helst. Varken hårdare eller mildare.


Hur ligger det till med 25-mopedernas lagliga maxhastighet? Är det 40 km/h i orginalskick precis som med 30-mopparna?
Där kan jag än så länge bara spekulera. Med tanke på att 30-moppen kan/får köras i 40 km/h utan att man gjort några ändringar på den blir det säkert plus 10 km/h på 25-moppen också. D v s att 25-moppen kan gå i 35 km/h utan att det är olagligt. Men man får naturligtvis inte ha gjort några ändringar på moppen så att den går fortare.

Hej, jag undrar vad man får mest böter av, borttagen reg. skylt eller inflyttad reg. skylt?
Det är mest böter på att ta bort registreringsskylten. 1500:-

Hej, jag undrar om man blir tagen av polisen flera gånger med trim, kan man hamna i ungdomsanstalt (ungdomsfängelse)?
Nej. Så länge man är tonåring hamnar man inte i fängelse för olovlig körning. Men polisen kan beslagta mopeden om man blir rapporterad flera gånger för olovlig körning. I slutänden kan det bli så att mopeden förverkas (= skrotas) och du får inte ersättning för mopeden. Detta gäller alla fordon som man inte har körkortsbehörighet för.

Om man kör t.ex. utan skylt och utan backspeglar men sen också trimmar. Får man böter för skylten och backspeglarna då? Blir väl oregistrerad lätt mc och om den är oregistrerad borde det ju inte spela nån roll med skylten+backspeglar? Kanske är ute och cyklar...
Näerå, du är inte ute och cyklar Laughing
Jag kan väl svara så här: Allt olagligt man gör ute i trafiken kan man rapporteras för. Så svaret är JA. Du kan också rapporteras för att du inte har backspeglar och kör utan registreringsskylt.
Men det finns alltid en positiv sida av eländet.
Om man uppträder på ett bra sätt (du/ni får själva räkna ut vad det innebär) KAN det innebära att inte allt rapporteras.
Sedan brukar jag ju säga att det är bättre och lugnare att köra lagligt ett par år för att sedan direkt - utan spärrtider - ta körkort för MC eller bil.


Om jag skulle ha reg nummret så att siffrorna syns perfekt bakifrån, skulle det fortfarande vara böter? Vill alltså ha inflyttad skylt.
För så länge siffrorna syns ser jag inte problemet med det.
Registreringsskylten skall sitt längst bak på fordonet, oavsett vilket fordon det är, om det inte skulle innebära olägenhet att avläsa skylten.
Bärgningsbilar har inte reg.skylten längst bak. Den sitter oftast bakom hytten långt upp.
Men på mopeder och motorcyklar skall skylten sitta längst bak.


Vad händer om man har en lite trimmad moped(avstrypt) men man följer trafik reglerna och så vidare... Får man böter eller något då?
På allmän begäran svarar jag igen på denna fråga.
Rent allmänt kan jag väl säga att man normalt inte blir stoppad om man kör hänsynsfullt och utan att "sticka ut" i sitt trafikbeteende.
Men OM man nu blir stoppad finns det alltid risk att bli rapporterad för de brister som finns på fordonet. När det gäller mopeder kan man alltså bli rapporterad för olovlig körning trots att man inte kör fortare än 40 km/h (30-moppe) respektive 50 km/h (45-moppe).


En smått personlig fråga:
Har din vistelse på twostrokerider ändrat dina åsikter om mopedkulturen?
Tror du mopedkulturen kommer tillåta sig att sluta köra trimmat?
Nej, min vistelse på TSR har inte ändrat min åsikt om mopedkulturen.
Så länge det har funnits moppekillar så har det trimmats mopeder. Så länge mopederna kommer att finnas kvar kommer den nya generationen att trimma mopeder. De flesta grabbar vill köra fortare och tävla med varandra. Det ligger väl i generna. På de flesta går ränderna aldrig ur. Även gamla gubbar tycker att det är kul att ibland köra "skiten" ur det fordon man kör.
Laughing

Om man kör tex en 80cc cross på vägen och blir stoppad av polisen och dom beslagtar crossen, dom kan väl inte beslagta avgasrör, cylinder osv på den då det inte kan räknas som trimm eftersom de är en cross? Sen straffet man får då är väl olovlig körning endast?
Helt riktigt. Crossen tas i beslag, men inget tas i beslag från crossen.
Japp, straffet är olovlig körning.


Bryr ni er om att jaga moppepojkar ute i snön eller får ni de ens för eran chef? Händer ju väldigt lätt att man ramlar på en oplogad väg och det går ju inte fort ändå.
Vi jagar oftast inte moppar.

Hur lång tid är det längsta indragna lämpet man kan ha?
Man kan få det indraget i mer än ett år.

Hejsan, jag funderar på att sätta neon/diod. Men alla säger olika om lagen om att ha det. "Man får inte se ljuskällan" "Det är totalt föbjudet" "Man får inte ha i utryckningsfärgerna (Blå, Röd)" osv osv....
Skulle du kunna berätta vad som egentligen stämmer och vad man ska säga om man blir stoppad och polisen tycker att det är olagligt?
Neon är olagligt oavsett färg.
Diodlampor är lagliga om de är godkända, har e-märkning.
Jag kan inte berätta vad du ska säga om du blir stoppad. Är det olagligt så är det.


Hej. Jag blev för ca 1 månad sedan stoppad av en polis under trafikkontroll tror jag det var. Jag hade då sprucken baklykta. Polisen gav mig två anmärkningar, 1 fel färg på glödlampan (vanlig transparent) 2 kapad b'gläpp. Kan han verkligen ge anmärkning för glödlampan? Han påstod att den ska vara röd original och att den är det på andra fordon?
Är den röda plasten/glaset sprucket så att man ser vitt ljus genom sprickan har polisen gjort helt rätt. Det får bara vara rött ljus på en röd lykta.
Däremot är jag väldigt frågande angående polisens bedömning av stänkskyddet/skvättlappen. Den behövs inte längre.


Får man köra trimmad eu moped med lätt mc kort? Om inte, vad är böterna? När jag vart stoppad sa dom att ja behövde att lätt mc kort för att inte få någon böter, dock hade jag 30 moped då.
Om du hade läst "Viktigt meddelande: Polisen får ta trimdelar från EU-moped" i min tråd, hade du fått svar på din fråga.
http://www.twostrokerider.se/forum/viewtopic.php?t=9587
Det är inte olovlig körning, man polisen kan ta trimdelarna i beslag och förverka dem.
Kör man trimmad 30-moppe är brottet framfört oregistrerat fordon.


Vad gör ni om ni möter en mc i över hundra då? Och det visar sig vara en femtonåring som alltså inte har körkort? Min polare gör det han har en ostrypt 125 och åker runt på alltså runt 30 hästar. Försöker ni ens köra efter? Han är ju långt borta innan ni ens vänt. Och har kört ifrån er ett antal gånger.
Hypotetiska frågor är det alltid svårt att svara på. Vi får väl se när det händer...

Brukar ni kolla om en lätt mc är trimmad? Och i så fall hur gör ni då? Eller kan man åka ostrypt utan att oroa sig så mycket. Och när jag läste i lagboken så fattade jag det som att man får ha neon på när moppen är still men absolut inte i trafik. Jag pratade med en polis om det också. Han skulle bötfälla mig när jag stod parkerad med neon på men jag hade lagboken under sadeln och frågade han vart i lagboken det stod då blev han bara irriterad och åkte därifrån. Han kollade inte ens om moppen var trimmad som den var. Men blinkande neon/dioder får man inte ha.
He he. Ler när du berättar om polisen som inte kunde sina grejer om belysning. Cool
Man kan ha neon tänt när man står på en parkering och motorn är avstängd. Men - som du säger - inte i trafiken Exclamation
Nej, vi kollar normalt inte om en lätt MC är trimmad.
Blinkande lampor över huvud taget får man inte ha. Undantaget är naturligtvis körriktningsvisare (blinkers).


Är det lagligt med nudebar om man har t.ex Koso XR-SA samt blinkers och backspelgar?
Det är lagligt med nudebar om man har samtlig instrumentering på styret.
Godkänd hastighetsmätare, kontrollampor för helljus och körriktningsvisare, samt backspeglar.
Koso XR-SA är förmodligen inte godkänd som hastighetsmätare på helfordonsgodkända mopeder (= EU-mopeder).
Kolla det innan du monterar den.


Hur är det med blinkers osv?
Hur mycket böter blir det om man bara har blinkers bak? 500:-
Brukar poliser bry sig mycket om det? Ibland. Beror på vilken polis du träffar på.
Är det olagligt att stegra på vägen? Ja.
Även fast den är otrimmad. Ja.

Tja. Hur mkt böter får man om man har en stylad moppe som är helt orginal i motor?? och man besiktigar om den?
Man får styla en moped till viss del. Bara man inte ändrar fööör mycket på den. Tänker på belysning, hastighetsmätare och backspeglar. Vissa saker måste finnas och vara godkända för moppen. Det har med helfordonsgodkännandet att göra.
Man ska inte behöva besiktiga om den.


Hej jag undrar om man måste ha dubbdäck på en Eu-moppe eller räcker de inte bara med grovt mönster!
Mopeder och motorcyklar behöver inte ha vinterdäck/dubbdäck.

Hej! Slipper din polis mc bra på skogsvägar/stigar, jag menar den är väl nog ganska tung och klumpig?
Det beror på vilken polismotorcykel jag kör.
Kör jag Honda Africa Twin 750cc så har jag inga som helst problem att ta mig fram på grusvägar, stigar eller i skogen.
Kör jag däremot den stora MC:n - Hondas 1300cc - kan det vara problem inne i skogen, men inte på stigar eller på grusvägar.


När jag åkte dit den 10 september i år var polisen oerhört otrevliga på plats. Bland annat så svor dom, de pratade massa skit om både mig, min polare samt mopeder och allt där till.
Dock när vi kom in till stationen och min pappa var med var polisen som tog mig väldigt trevlig och försökte charmera sig enormt mycket!
Är det verkligen rätt att de ska hålla på sådär?
Naturligtvis inte!! Polisen skall uppträda med respekt mot dem som rapporteras.
Men OM den som rapporteras är otrevlig, kan det bli så att polisen också blir otrevlig.


Hur lång tid kan det dröja innan man får sin böter för olovlig körning?
Det kan dröja upp till 6 månader. Men det är väldigt olika hur mycket ärenden åklagarna har. Hur mycket de hinner med.

Ger ni böter om man har en lampa som är placerad i mitten å allt, lyser bra och så. Fast den inte är original.
Lampan behöver inte vara original, men den ska vara godkänd.

Om jag åker fast med typ 75cc osv får jag hårdare straff än om jag bara skulle ha ett effektrör?
Nej

Är det olagligt med minblinkers innanför kåporna? Man ser det ändå jättebra.
Blinkers skall vara monterade så att man ser dem framifrån, snett framifrån och från sidorna. Att montera dem innanför kåporna låter inte som en bra idé.

Får man göra sin egen regplåtshållare som sitter längst bak på moppen och gör så att man ser den bra från alla vinklar? och att man har med lampa med bromsljus som är godkänd för allmän väg och blinkers. tack!
Visst får du göra en egen registreringsplåtshållare.
Det är helt OK att montera godkänd stopplykta och godkända blinkers också.


Jag läste i decembers frågor om att det va olagligt att stegra på vägen. Men om jag kör original och stegra på en parkering skulle polisen bry sig då?
Nej det tror jag inte, så länge det inte finns någon risk att någon kommer till skada på parkeringen.

En kille i min klass hade bara bytt till sportluftfilter på sin moped. Men polisen tog in den mopeden och förstörde även röret, fast de va helt orginal. Så han fick gå och köpa nytt orginal rör för 6000.
Kan/får poliserna göra så?
Om polisen har sönder något medan de gör en teknisk undersökning på mopeden skall man få ersättning för skadorna.
Då får man skriva till den polisstationen och begära ersättning för de uppkomna skadorna.


Varför e ni poliser så kåta i att provköra moppar???
Menar bara att vissa bara dyker upp från ingenstans och ber att få prova din moppe, visar leg å sen drar på utav bara helvete å myser som bara den när han kommer tebax. E den trimmad e första frågan...
Känner han väl att den är eller inte?
Polisen har alltid rätt att provköra fordon, oavsett om det är en moped eller en lastbil. Jo, polisen bör ju känna om mopeden är trimmad när den provkörs...
Sen att dom inte märker att blackboxen e på eller inte gör ju saken bättre.
Står jag på parkeringen på COOP med min bil, inte fan kommer dom fram å ber att få provköra den...
Har ni en "svart lista" med mopeder som ni misstänker e trimmade eller nåt.
Får ni verkligen bara ta en provtur med vilken moppe som helst?
Ja, vi får faktiskt ta en provtur på vilken moppe som helst.
Det är förmodligen så att i just ditt område har det varit mycket klagomål på mopeder. Därför kan det vara så att polisen är aktiv med provkörning.

Inget illa menat mot poliser eller kåren på nått sätt, men blir så less när ni inte betalar för soppan ni kör upp ens.
Hade ni inte egna moppar i ungdomen?
Alla poliser har varit 15 år någon gång i sitt liv. *ler* Men alla kanske inte hade moppe.
Får ni bara ta en åktur med vad som helst å hur som helst, eller måste ni misstänka eller ha bevis för att den e trimmad innan?
Vi får ta en åktur på vilken moppe vi vill. Vi behöver inte ha någon misstanke om att moppen är trimmad.
Kanske dumma frågor jag ställer, men e så less på att låna ut min moppe till vuxna män i uniform.
Nej, inga frågor är dumma. Det är svaren som kan vara dumma! Jag förstår att du är less om det ständigt händer att polisen provkör din moppe.

Fråga 1 : Nu är det så att jag har fått en moped i julklapp(EU)(heltorginal)(förra ägaren hade bara kapat blindröret). När jag fick den så drog jag ut på en liten åktur. (har förarbevis och allt) Då gjorde moppen 60-65 på raka. Om ni stoppar mig och testar den och den går i 65. Får jag böter då. Jag menar vad ska jag göra? Jag kan ju inte strypa ner den? Eller är jag skyldig att göra det?
Din moppe är inte original eftersom blindröret är kapat/borttaget. Det är trim.
Ja, du är skyldig att återställa moppen i originalskick om du inte vill bli rapporterad för olovlig körning.
Topphastigheten, 65 km/h, är alldeles för hög.


Fråga 2 : Jag kör en moped med 2 eller 3 borttagna strypningar tror jag. Den gör 70 på raka tror jag. Kanske lite mindre eller mer. Har inte testat, Vad får jag för straff? Hur mycket i böter? (Allt på moppen är org, och jag har kort och allt) det enda olagliga är att den går för fort. Och från början när JAG fick den så var det 2 strypningar och gick i 65. Är det mer lagligt än att jag har tagit bort en strypning och den går i 70.
Mopeden är inte original eftersom en eller flera strypningar är borttagna. Den är trimmad.
Straffet du får är dagsböter och indraget körkortstillstånd om du har det. Har du inte kk-tillstånd får du en spärrtid på 6 månader innan du kan få kk-tillstånd.


Fråga 3 : Hur ofta testar ni en moped när ni stoppat personen? Hur stor är risken att jag blir stoppad om jag kör som man ska och följer trafikreglerna?
Vi provkör alltid mopeder vi stoppat.
Det är som med alla fordon i trafiken. Uppför man sig som man ska blir man sällan stoppad.


Ni sa att ni ger böter för utbytta blinkers. Men om jag i såna fall bytt ut mot klarglas och spegellampor, båda är e-godkända, skulle ni ge mig böter för de i såna fall?
Så länge blinkersen blinkar med orange ljus är det ok. Har man transparent glas (genomskinligt) måste man ha orange glödlampa i blinkersen. Både lampa och blinkersglas skall vara godkända.
Tänk på att den orange färgen på glödlamporna flagnar och faller av efter en tid. Då blir skenet vitare. Byt glödlampa med jämna mellanrum.


Tjenare Järnet. Jag har ett par frågor. Jag undrar över Wink Grejen är den att det är inte så mycket moppefrågor så ja förstår om du inte svarar på dom av de skälet ...
Inga problem. Jag svarar på det jag kan svara på.

1. Måste man ha vinterdäck på en epa / a-traktor? Det står inget i traktorboken, står inget i teoriboken, står inget på vägverket och poliser jag frågat vet ej.
Nej, det är bara personbilar och lätta lastbilar som måste ha vinterdäck/dubbdäck mellan 1/12-31/3 när vinterväglag råder.


2. Om ja kommer och åker på en 50-väg mot en t-korsning, och svänger ut på en 70-väg, får jag köra 70 när jag är på vägen eller efter det att jag passerat en ny hastighetsskylt? (jag vet sedan tidigare att det är 70 på den vägen då förstås).
Det verkar som kommunen har gjort fel i den korsningen. Det skall finnas en "påminnelseskylt 70 km/h" när du har svängt in på den andra vägen. Men svaret på din fråga: Ja du kan köra 70 km/h direkt när du kommer in på den nya vägen om du vet att hastigheten inte ändrats av kommunen. Har man otur kan ju kommunen ha ändrat hastigheten p.g.a. vägreparation eller liknande...

3. Får man åka med bakre blinkersena borttagna "permanent" på en lätt mc om man signalerar med armarna istället? Eftersom fordonet inte är helfordonsgodkänt så borde det inte finns något hinder där och i teoriböckerna står det att man får signalera med armarna om blinkersena är ur funktion...
Det var en knepig fråga. Den spontana tanken är att det skall finnas blinkers runt om, om det finns fram eller bak. Finns det inga blinkers alls får man använda armarna. Ska ta reda på det bättre.
3-eller 4-hjuliga mopeder och motorcyklar skall ha blinkers.


4. Vad är alla konsekvenser om man blir fälld för olovlig körning? Blir det tillåtande av olovlig körning för en förälder oavsett vad det är för olovlig körning?
Om föräldern är ägare till den trimmade mopeden blir det tillåtande till olovlig körning för föräldern.
Är det föraren (sonen eller dottern) som är ägare blir det inte tillåtande till olovlig körning för föräldrarna, förutsatt att föräldrarna är ovetande om trimningen. Vet föräldrarna om att moppen är trimmad blir det tillåtande till olovlig körning.
Föräldern riskerar att få sitt körkort återkallat om de blir fällda för tillåtande till olovlig körning.
Den som blir fälld får dagsböter. Dagsböter grundar sig på den inkomst man har. Går man i skolan och inte har någon inkomst ligger böterna på ca 1200-1500:-.
Har man en schysst inkomst kan det bli 5-siffrigt bötesbelopp.
Om föraren har körkortstillstånd dras det in av Transportstyrelsen i 4 månader.
Har man inte körkortstillstånd får man en spärrtid på 6 månader. Det betyder att man inte kan få körkortstillstånd på 6 månader efter Transportstyrelsens beslut.
Blir man rapporterad igen för olovlig körning blir det ytterligare 6 månaders spärrtid.


Jag blev tagen för ca 2 månader sedan, grejen är den att polisen som tog mig var på väg hem! Han hade alltså slutat för dagen o körde sin egna privata bil och var inte polisklädd. (Han sa själv att han inte var i tjänst till mig!) Jag frågade om han verkligen kunde ta mig fast han inte var i tjänst. Men då svarade han att "de spelar för fan ingen roll!"
Han kom alltså hem till mitt hus senare på dagen efter att jag hade varit ute o kört, o han hade tydligen kört efter mig o märkt att min moppe inte var original.
Under tiden han var hemma hos mig så ringde han sina arbetskamrater som kom efter en liten stund och hämtade min moppe. Däremot så var dom i tjänst!
Det jag undrar är om det får gå till så här?! Han som tog mig först liksom..han var ju inte i tjänst!
Det luriga med poliser är att de alltid kan träda i tjänst, trots att de är lediga.
Formellt trädde denna polisman i tjänst trots att han hade slutat sitt arbetspass.
Så svaret på din fråga är att den "lediga" polisen får göra som han gjorde. Han har inte gjort fel.
Men han hade inte behövt svära åt dig...


Jag undrar om en sak om A-traktorer.
Min rotor har gått sönder den spera så den bara gick i 30. Men jag har ingen ny en. Den gör över 30 då. Kan man slippa få böter och allt man kan råka ut för?
En A-traktor skall inte kunna köras fortare än 30 km/h på högsta växeln med gasen i botten. Om den går fortare än 30 km/h när du sätter in en annan rotor är det fel. Du måste sätta in en likadan rotor som den som gick sönder om det är rotorn som gör att maxhastigheten blir högre än 30 km/h


Är det olagligt att köra med effektrör som är ipluggat och moppen gör bara 45-50?
Ja, eftersom mopeden du pratar om förmodligen är helfordonsgodkänd och du bara får ha originaldelar på den.

Om man har en liten diod där framme vid hastighetsmätaren, bara för att kunna se hur fort man kör, alltså inte för styling.. och man har på den när polisen stannar en..-får man böter eller nått då?
den är blå.. väldigt liten.
(vill ha de pga att lampan till hastighetsmätaren inte funkar och jag ser inte hur fort jag kör när det är mörkt.)
Alla blå lampor är olagliga utom kontrollampa för helljus.
Vill du ha en lampa som lyser upp instrumenteringen (hastighetsmätaren) får du allt byta till en vit, som bara lyser upp hastighetsmätaren.


Hur ofta kollar ni att blinkers och lyktor är godkända på en moped när ni stoppar dom?
Det beror lite på hur de ser ut. Ser de "normala" ut blir det nog inte någon närmare kontroll. Men det är min egen fundering. Alla poliser tänker inte som jag (tur det kanske Very Happy ) så det är svårt att svara på.

Får man färga sina framlampor till blått eller någon annan färg? Det syns ju bra...
Det är bara gult eller vitt ljus som är tillåtet på framlyktor.

Om ni kommer till skolan och ska testa moppen och den går ca 80. Så ni säger att ni ska ta med den till stationen och jag säger att jag bara rullade dit den och ingen i skolan har sett mig köra den. Kan ni fortfarande ta den?
Den här frågan har jag svarat på tidigare. Men jag säger det igen:
Polisen eller något annat vittne som är beredd att vittna i tingsrätten måste ha sett körningen för att polisen skall kunna rapportera dig för olovlig körning och ta mopeden i beslag till polisstationen. (låååång mening...)


Får polisen slå sönder allt trim på plats.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????
Grundsvar nej. Det måste finnas åklagarbeslut i grunden, för att slå sönder (förverka) trimdelar direkt.

Tja ska försöka utveckla min fråga. Alltså om motorn är original och mopeden är stylad hur mycket böter på ett ungefär får jag då
alltså typ nudebar och sånt?
Det är svårt att svara på hur mycket böter du kan få. Jag förmodar att du menar en EU-moped, som är helfordonsgodkänd.
På en helfordonsgodkänd moped får man inte ändra någonting egentligen.
Det som kan hända är att du får en fullständig registreringsbesiktning eftersom du gjort ändringar på grundutförandet.
Då skall mopeden se ut som den gjorde när du köpte den ny hos mopedhandlaren.
Min personliga åsikt är att så länge all instrumentering finns, som fanns när den var ny, skall det inte spela någon roll att/hur man stylar mopeden. Men alla poliser tänker inte likadant...


Om jag t.ex drevar min moped med större drev där bak, tophastigheten sjunker, jag borrar upp pluggen.men ändå så att den inte toppar mer än 45km/h. kommer jag då bli tagen för trimmning? jag har hört att all motormodifering är olaglig.
Du får inte göra några förändringar, varken i motorn eller drevning, även om 30-mopeden inte går fortare än 40-45 km/h.
I ditt fall har du trimmat motorn vilket är förbjudet.


Får man ha mini-ledlampa som man fäster uppe "slimmad" mot bakstänkan?
Lampan har dioder och är E-märkt
Grundsvar nej.

Vad händer om man sätter REG skylten på variatorn alltså blir det böter för "inflyttad" skylt.
Nej det blir inte böter för "inflyttad skylt". Det kan bli böter för att den är felplacerad. (samma brott och bötesbelopp...) Samt att man kan få en besiktningslapp om att man ska åtgärda bristen (att skylten skall placeras rätt). Anmärkningen man får registreras i bilregistret och syns när polisen gör en slagning på registreringsnumret. Blir man stoppad igen och skylten fortfarande inte är flyttad till rätt plats blir det böter och en kontrollbesiktning.

Kollar ni ofta att blinkers och lyktor är godkända när ni stoppar mopedister?
Nej inte ofta, men det händer ibland.

När får man lämpet indraget? Jag har blivit tagen för olovlig köring med moppe men dom röde inget på lämpet å jag fick tillbaka trimmet...(halvt förstört av dålig hantering) men ändå.
Lämpet, eller körkortstillståndet, får man indraget av Transportstyrelsens körkortsenhet. Det är inget polisen har hand om.
När åklagaren har skickat ut böterna (Strafföreläggande) och du har betalat böterna är det som en dom i Tingsrätten. Därefter kan Transportstyrelsen vidta åtgärder när det gäller körkortstillstånd.
Om du inte har körkortstillstånd får du en spärrtid på 6 månader. Du kan alltså inte få körkortstillstånd på 6 månader.
Om du har KK-tillstånd får du det återkallat i 4 månader.
Märkligt att du fick tillbaka trimmet. Det ska ju egentligen förstöras och kastas av polisen.


Undrade lite vad exakt är det jag faktiskt lagligt får göra om på min eu-moped?
Går man strikt efter reglerna, eftersom din moped är helfordonsgodkänd, för man inte göra några ändringar. Vill du veta mer får du kontakta bilprovningens tekniker.

Kanske fucko-fråga ...
Men är det mindre chans att få böter om man börjar tjura?
Näe

Om jag kör trimmat o blir stoppad, gör det någon skillnad i böter om jag har nummerplåten på längst bak på moppen, i hjulhuset eller inte ens har den med mig? För vad jag har fattat så är det oregistrerat fordon hur man än gör?
Fordonet du pratar om (trimmad EU-moped) är fortfarande ett registrerat fordon som skall ha registreringsskylt. Har den inte det, eller om reg.skylten sitter fel, kan bötesbeloppet bli högre. Det är åklagaren som yrkar hur mycket böter det blir per gång. Sedan tar tingsrätten beslut om själva bötesbeloppet om det går ända upp i tingsrätten. Så det är lite svårt för mig att svara på.
En trimmad 30-moppe blir med automatik ett oregistrerat fordon.


Vad händer om jag blir stoppad med trimmad 30-moppe? Är det lindrigare än att åka fast med eu-moped?
Vad som händer finns det svar på.
Bötesmässigt är det samma belopp. När det gäller EU-moped kan det bli fråga om en fullständig registreringsbesiktning. Då kostar det att få ett intyg som man tar med sig till bilprovningen + att det kostar att göra själva registreringsbesiktningen. Man kan alltså säga att det blir dyrare att köra trimmad EU-moppe.


Tja Järnet!
Jag bor i en liten by med bara 18000 invånare. Och polisen känner alla ganska bra.
Nu till min fråga: Jag kör trimmad moppe och har smitit från polisen flera gånger. Om dom nu får tag på mig nån gång och dom känner igen mig, kan jag få värre straff?
Ja, du kan få värre straff om de kan identifiera att det är just DU som har kört vid flera tillfällen.
Det kan bli så att du rapporteras för upprepade brottstillfällen - att du har kört trimmat och inte stannat på polismans tecken.
Brottsrubriceringen vid upprepade tillfällen kan bli grov olovlig körning. Det innebär att du kan bli av med hela mopeden för alltid, samt att du får väldigt lång spärrtid på körkortstillstånd/körkort.


När man trimmar räknas det ju som oregistrerad lätt mc. Men om man trimmar den så att den får mer än 15hk som är maxgränsen för lätt mc får man mer böter då? För då blir de ju oregistrerad mc.
Vet att man inte får mer böter med 70cc än avstrypt o.s.v men alla säger ju att de räknas som lätt mc då så jag bara undra.
I alla tider har man pratat om att trimmad moped är en oregistrerad motorcykel. Men det var på den tiden när man trimmade en 30-moppe.
Nu när de flesta rapporterna blir på EU-moped, blir det inte oregistrerad motorcykel. EU-moppen är ju ett registrerat fordon. Ett registrerat fordon kan inte bli oregistrerat bara genom att det trimmas.


Det är väldigt svårt att få tag på originalcylindrar till Zündapp, Och sen så föredrar jag en stark moped.
Så kan man ta en "mild" trimcylinder och ersätta den med originalet, vi säger att mopeden gör 45 med den cylindern, men då drevar man med ett mindre framdrev = Går saktare men blir starkare.
Det är en Mustang med Zündappmotor -73!
Vad skulle Polisen säga om det, om den bara gör 30km/h?
Det du föreslår är inte tillåtet. Vad polisen säger när de stoppar dig blir nog en överraskning... Åt vilket håll får du tänka ut själv ;o)

Går det att regga om en eu moped till lätt mc om allt är ce- märk och den ligger under 11kw?
Nej det går inte.

Går det att regga om en 25 moped till lätt mc om allt är ce- märkt och den ligger under 11kw?
Förmodligen inte. För bättre svar får jag be att du vänder dig till bilprovningen.

Vet att det är samma böter som urpluggad som för 80 cc värstingrejer...
MEN!
Brukar polisen vara snällare mot "mildare" trimm?
För det är ju trots allt inte effekter och hastigheter, även om man överstiger den lagliga effekten och hastigheten.
Nej, polisen är inte snällare mot mildare trim. Går moppen för fort så gör den...

Blir straffet "värre" om man har fyllt 16år om man har trimmat?
Straffet blir inte värre. Bötesbeloppet är straffet.
Att man sedan blir av med körkortstillstånd med mera är inte ett straff. Det är - vad man kallar - en administrativ åtgärd.


Vad får jag för böter om jag är 15 år och har gått kursen, men ej skrivit provet pga åldern och kör snöskoter?
Det blir 1800:- i böter.
Brottsrubricering: Kört terrängskoter utan att vara behörig till det.


Får jag ut något på försäkringen ifall jag kör helt original i motorn men stylar massor eller bara lite? Kanske inte passar in här?
Detta är en fråga till ditt försäkringsbolag.

Vad händer om man skjutsar en som är alkoholpåverkad? Föraren är helt nykter! Moppen är helt laglig och båda använder hjälm.
Att på en tvåhjuling skjutsa någon som är alkoholpåverkad är inte bra.
Omdöme och reaktionsförmåga hos passageraren är något man värdesätter när man är förare. Det finns så mycket "tok" som kan hända med en onykter passagerare.
Lagligt händer det inget så länge "lasten" sitter där den sitter och inte ramlar av. Du som är förare har ett stort ansvar för den som sitter bakom dig. Känner du att personen är så onykter så att det kan bli farligt både för dig och passageraren skall du inte köra.


Om jag kör trimmat och skjutsar en kompis och jag blir tagen då får väl bara jag böter eller får båda det??
Har kompisen hjälm är det bara du som får böter för att ha kört trimmad moped. Är kompisen ägare till moppen blir han rapporterad för tillåtande till olovlig körning. Då får båda böter.

Hur mycket mer böter får man om man försöker köra ifrån poliserna än om man stannar?
Det är åklagare eller tingsrätt som bestämmer bötesbeloppet. Då blir det böter för trimmad moped. Jag vet inte hur högt bötesbeloppet blir.

Får man köra med ett avgasrör som är CE- godkänt på allmäna vägar?
Om mopeden fortfrande går 45km/h
Grundsvar nej. Men om tillverkaren har fått avgasröret godkänt till mopeden är det OK.

Vad får man för straff om man är under 18 år och skjutsar på en lätt mc?
Det blir 500:- i böter.

Vad händer och vad får du för böter om du kör för fort på en 30 väg med en eu moped? Mopeden är helt original för övrigt.
Lägsta beloppet på en 30-väg är 2000:-. Då har man kört upp till 10 km/h för fort.
Mellan 11-15 km/h för fort = 2400:-
Mellan 16-20 km/h för fort = 2800:-
Mellan 21-25 km/h för fort = 3200:-
Mellan 26-30 km/h för fort = 3600:-
Det räcker kanske... En otrimmad moppe går nog inte så fort ens i nedförsbacke Surprised)


Det här är bara något jag undrar =) vad tycker du om mopeder och a-traktorer och sånt som ungdomar får köra egentligen när du inte är i tjänst har du samma åsikt då?
Här är mina åsikter när jag är ledig: Jag tycker det är helt OK att ungdomar får köra både mopeder, A-traktorer och EPA-traktorer.
Så länge man kör med omdöme har jag inga invändningar. Jag tyckte själv att det var en förmån och väldigt kul att få köra moppe och Epatraktor när jag var 15-16 år.


Får man ha styling på 30-moppe tex nudebar?
Ja, så länge man har den instrumentering (hastighetsmätare, helljusindikering m m) som krävs.

Om jag kör trimmad moppe o aldrig blivit tagen. Är det stor risk att lämpet rycker direkt då om jag blir tagen??
Körkortstillståndet (lämpen) dras inte direkt. Transportstyrelsen måste vänta på en lagakraftvunnen dom innan det blir spärrtid på körkortstillståndet.

Angående blinkers, Måste man kunna se dom eller räcker det med att man ser ljuset?
Man måste se ljuskällan klart och tydligt. Precis som det är original.
De får inte vara dolda på något sätt.


Hej! om man har en inflyttad skylt och bromslampa ger polisen nån böter då? isf hur mycket ungefär?
Inflyttad skylt kan ge 1500:- i böter.

Halloj några kompisar i klassen undrar om polisen får jaga en mopedist. Får ni jaga mopedister som inte vill stanna? Och i så fall, hur långt får ni gå tills ni får stopp på mopeden?
Vi får köra efter för att se vart mopedisten tar vägen. Hur långt vi får gå för att få stopp är svårt att svara på så här direkt. Det beror på vad mopedisten har gjort tidigare. Men i vissa lägen kan polisen ta till hårda metoder.
Jag tänker inte svara på när och hur vi gör. Har polisen gjort fel får tingsrätten ta ställning till om det har varit rätt eller fel.
Mitt råd är som alltid: Stanna direkt och stå för det ni gjort.


Okej, får man ha ett sportluftfilter på en helt orginalmoped? Får man böter på det? Det gör ju ändå ingen skillnad i fart.
Så länge moppen inte går fortare än tillåtet kan man montera ett sprtluftfilter.

Hej.. Jag blev tagen av polisen för några dagar sedan. Fick tillbaka moppen utan effektsystemet och drev idag. Och du sa i en tidigare tråd att om man erkände på plats vilka trimdelar man hade skulle man få tillbaka dom? Varför får inte jag tillbaka dom då?
När jag jobbade i Stockholm/Norrort arbetade vi efter den rutinen att vi i normalfallet inte tog delar från EU-mopeder. Det var bara när ägaren förnekade att någon ändring gjorts när mopeden köpts ny hos en mopedhandlare. D v s att mopeden redan var trimmad när den köptes. Vi i Norrort har som sagt underlåtit att ta i beslag av praktiska skäl medan vi kunnat ta beslag varje gång vid misstanke om manipulation.
Men rutinerna är olika i olika distrikt runt om i Sverige. Enligt lagen kan trimdelar tas i beslag och förverkas (=slås sönder och kastas) oavsett om man har körkort för motorcykel eller inte. Det är det använda "brottsverktyget" (trimdelarna) som kan förverkas oavsett om man har körkort A eller inte.
Jag har själv svårt att förstå varför delarna kan tas i beslag när man har A-körkort och kör en trimmad EU-moped eller trimmad 30-moped. Men det är ju inte jag som stiftar lagarna (och det kanske är tur Cool ).

Jag ber om ursäkt för den olägenhet det har inneburit för er som har stoppats och rapporterats och har trott att trimdelarna skulle lämnas tillbaka.


Om jag lånar min moppe till min kompis och den är trimmad...och min polare som kör den är 18, vad får vi för "straff"?
Du som lånat ut mopeden blir rapporterad för tillåtande tilll olovlig körning om kompisen inte har motorcykelkörkort.
Denn som kör blir rapporterad för olovlig körning om han inte har motorcykelkörkort.
Straffet för båda blir dagsböter, som grundar sig på den inkomst man har.


Hej, jag undrar om man får något för att ha inflyttat baklyse i hjulhuset även om det syns bakifrån?
Baklyset skall sitta längst bak på mopeden. Om det inte gör det kan polisen skriva en besiktningslapp (samma som bilprovningen vid en kontrollbesiktning) där det står att du ska återställa mopeden snarast till original, eller att du får en kontrollbesiktning på EU-mopeden. I värsta fall kan det bli böter på mellan 500-1000:-

Om jag har strypt av min moped, och jag kör i en laglig hastighet när polisen stoppar mig. Dom frågar om den e trimmad, och jag säger att den är helt orginal. Dom provkör och får resultatet 70 km/h. Dom frågar mig varför jag ljög och jag svarar att den är orginal. Precis som när den kom ut från fabrik. Dom frågar varför den då går 70km/h. Jag svarar att den är inte orginal när den går 45km/h, utan då är den strypt. Får jag böter för något mer än för olovligt fordon då?
Avstrypt moped = Trimmad moped = Olovlig körning
I Sverige är en EU-moped original när den inte går fortare än 45 km/h.
Förutom rapport om olovlig körning blir det förmodligen en inställelse till Svensk Bilprovning för en fullständig registreringsbesiktning.


Om t.ex jag som är 15 år skulle typ ta min mammas bil å skulle åka ut å vrålköra med den vad skulle jag få för straff för det?
Du blir rapporterad för olovlig körning + eventuellt vårdslöshet i trafik.
Det blir dagsböter.

En fråga till då.
Blir det samma straff som att köra trimmad moppe?
Straffet är samma som för att köra trimmad moppe, olovlig körning. Blir man även fälld för vårdslöshet i trafik blir det högre bötessumma.

Vad blir det för straff för en 15 åring med EU förarbevis kort och har trimmat med effektör (urpluggat)?
Det är samma som att köra trimmad moped = olovlig körning.

Vad händer om man är 15 år, har förarbevis, och har pluggat effektrör? dom e ju CE-märkta och e det lagligt då?
Förstår inte vitsen med att ha ett pluggat effektrör. Men jag ska svara på frågan. Jag har svårt att tro att ett pluggat effektrör skulle vara lagligt. Kan väl säga så här: Går inte mopeden fortare än 45 km/h med det pluggade effektröret så skulle jag inte höja på ögonbrynen om vi möts på stan.

Hallå hallå!!! Vet någon om försäkringen gäller om man krockar med moppen och den är orginal helt i motorn (inte trimmad på något sätt) MEN man har stylat ORG grejjer, som moddat kåpor och lackat om lite m.m.
Jag vet Very Happy
Så länge mopeden är helt original i motor, drivning och avgasrör (inte trimmad) gäller din försäkring fullt ut.
Det lönar sig att köra otrimmat när det oförutsedda händer.
Cool

Hur kommer det sig att Vi i Sverige har sådana strikta regler angående mopeder?
I de flesta andra länder är hastigheten något högre men skylten sitter kvar. Har en kompis som flyttat från Storbritannien (tror jag det var?) Han fick trimma sin moped så mycket det bara gick men han var tvungen att ha plåt samt ett "L" märke på mopeden som tydligen stod för att man lär sig köra tyngre grejjer.
Jag kan bara säga att olika länder har olika syn på saker och ting. Det tar sig uttryck i de lagar länderna stiftar.
I Sverige tycker lagstiftaren att man ska ta ett steg i taget och ha utbildning för de olika typer av fordon man kör, så att man minimerar antalet olyckor.


Hur ofta går ett mopedfall upp i tingsrätten?
Varje gång det blir ett förnekande från den som kört och han inte vill godta böter från åklagaren, utan vill ha prövningen gjord i tingsrätten.
Det är ganska sällan ett ärende går så långt.


Undrar vad som händer om jag åker en ATV på vägen som inte är vägreggad? Jag är 15 år.
Olovlig körning + framfört oregistrerat fordon

Vad händer om jag åker på vägen med en vägreggad ATV? Jag är 15 år.
250cc är atv:n på.
Olovlig körning
Det krävs körkort för att få köra en ATV, oavsett om den är registrerad eller inte.


Undrar lite hur det är med styling och så. Till exempel om man får ta bort b*gläppen och göra en egen regplåtshållare som håller fast lampa, skylt och blinkers? Eller bryr ni er inte bara man ser skylten bra bakifrån? sen får man väl byta ut t.ex. styre, kick, växelpet m.m? tack!
När det gäller styling skall det som är E-märkt (t ex lyktor, körriktningsbisare, hastighetsmätare, vissa kontrollampor, vara i original)
Stänkskydd (b-lapp som det också kallas) behöver inte finnas. Det räcker med registreringsskylten som "stänkskärm" baktill. Du kan alltså göra en egen regplåtshållare.


Undrar om det är lika olagligt att trimma en lätt MC som att trimma moppen?
Om det nu är så är det samma böter osv? Eller vad får man för straff om man blir stannad med en trimmad lätt MC?
Grundregeln är att en lätt MC inte får trimmas. Det blir då en tung MC eftersom effekten blir högre. = olovlig körning även om man har A1-körkort.

Du kanske bara svarar på moppefrågor men jag tänkte passa på att fråga en grej om A-traktorer.
Jo, förr var det ju så att man fick vara 3 eller 4 st i en A-traktor bara det inte stör föraren men nu är det folk som säger att det inte är så längre. Är det så fortfarande eller är det inte så? Man får bara vara det antal som fordonet är registrerat för. Står i registreringsbeviset. Det gäller alla fordon.
Sen undrar jag en annan sak. Det är ju lag på dubbla växellådor i en A-traktor men min kompis A-traktor är besiktigad men enkellåda och varvreg, kan han åka fast för det då eller?
Det där med dubbla växellådor vet jag inget om. Jag vet bara att en A-traktor får ha fler än 2 växlar framåt (kan ha 3 eller fler) men kan trots det inte köras fortare än 30 km/h med full gas på högsta växeln.

Hur långt får ni gå när ni ska stoppa en moppedist?
Har hört att polisen växlar ner på en crossmoppe när den är bredvid så växellådan och hela kiten pajjar..
Vi får preja mopedister. Men att gå så långt som att medvetet ha sönder växellådan som du berättar är nog att gå över gränsen.
Men jag brukar säga att en mopedist har stärre möjligheter att klara sig om han stannar när polisen ber om det. Så funkar det i alla fall med mig.
Är mopedisten uppriktig och svarar sanningsenligt på de frågor jag har blir det oftast bara ett snack med föräldrarna. De ger oftast värre straff än de ca 1200-1500:- böterna kostar... Cool


1: Om jag går med mopeden och om den är kall och inte nykeln i tändningslåset, har polisen rätt att testa den då?
Polisen har alltid rätt att testa (provköra) ett fordon som framförs på väg. Men polisen kan inte rapportera dig för något om du leder mopeden. Där krävs att polisen har sett körningen.

2: Om polisen skulle komma till skolan och frågar mig om jag har kört och om jag säger nej, fast de ser att den är trimmad. Har de rätt att provköra den då?
Ja, provkörning får göras. Men det kan bara bli rapport om trimningen om polisen, eller annan som vill vittna i domstol, sett körningen. Om jag nekar och säger att jag gått med den? De kan ju inte bara säga att de sett mig köra, de måste väl ha bevis?
Japp det måste finnas bevis som är giltiga i en eventuell rättegång. Dvs att polisen eller någon annan som vill vittna i domstol sett körningen.

3: Vad händer om man kastar av sig hjälmen när man är jagad och träffar ktm snuten i huvet? Rent hypotetiskt blir det våld mot tjänsteman. Då ligger man liiite risigt till som mopedist...

Kanske en ganska korkad fråga men jag har undrat över detta länge.. Får man köra utan kåpor? Då menar jag alla kåpor utom framkåpan där lampan sitter.
För om man nu har ramlat och ena kåpan har spruckit och man har tagit av den och man inte har pengar till att köpa en ny, så måste man väl få köra ändå eller?
Man kan väl säga så här. Så länge det inte finns några vassa eller utskjutande delar, som riskerar att ge skador vid en olycka, där kåporna suttit så kan man nog ta bort dem. Men som jag alltid påpekar – Instrumenteringen måste finnas (hastighetsmätare, kontrollampa för helljus med mera) samt minst en backspegel på vänster sida. Röd reflex baktill. Fram- och bakljus måste också finnas.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Besök användarens hemsida
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne  Det här ämnet är låst så du kan varken svara på eller ändra det. Sida 1 av 1

Hoppa till:  Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet