Hemmabyggd Blackbox!

Teori
Denna blackbox (vartalsstoppare) går ut på att en Polyesterkondensator försenar tändningen. Detta orsakar en kraftminskning i mopeden.

Vad som behövs:
Lödkolv
Kabel
Brytare
Polyesterkondensator*
Potentiometer 10k ohm/ 1k ohm (om du vill ha en ställbar box)

*En polyesterkondensator är den komponenten som kommer att “strypa” mopederna och kondensatorn måste ha ett visst värde för att fungera som den ska.

Detta värde skall oftast vara någonstans mellan 0,8uf – 2,2uf. Om du bara kör ostrypt så passar nog en 1,5uf bra. Sen om du har mer trim så försök med 1,6uf och högre.

OBS. Det måste vara en POLYESTERkondensator, det finns något som kallas för elektrodkondensator eller liknande. Dom går det att göra en blackbox av men har inga instruktioner till det typen.

hemmablack1_600

Själva byggandet
Efter att du har fixad dig en kondensator som du tror kommer att strypa din moped tillräckligt mycket så är det bara att löda 1 kabel per ben på kondensatorn, första kabeln går till brytaren och sen till jord, den andra till CDI. Den kabeln som ska komma till CDI’n ska kopplas till pickup kablen. På min DT50R var det den röda kabeln från Ducati CDI och det var likadant på följande mopeder: Rieju Drac Sportedition 05, Derbi xtreme 07, CH racing 07.

På med en massa tejp runt kondensatorn och sen är det bara att testa! Om det inte stryper tillräkligt så är det bara att pröva med större värde på kondensatorn. Om den sen stryper för mycket så är det självklart bara att testa med ett minde värde.

Om du inte fått tag på den rätta kondensatorn så går dett att koppla dom pararellt. Detta gjorde jag eftersom min skola hade inte högre värde på sina kondensatorer än 1uf. Så ja lödde ihop benen på kondensatorerna helt enkelt.

Du kan också bygga in en potentiometer så att du kan ställa in på vilket vartal boxen börjar strypa. Detta har jag inte prövat själv så är inte 100% att den funkar men vissa säger att det gör det.

För att installera potentiometern så behöver du bara löda fast den mellan brytaren och kondensatorn.

Sen när du fått hela paketet färdigt så är det bara att gömma kondensatorn på ett så bra ställe som möjligt, som kanske under någon kåpa eller bakom CDIn. Brytaren är sen lite svårare att gömma eftersom du måste kunna komma åt den lätt! Har min under sadeln där passagerare ska hålla händerna.

Några sista ord.
Denna blackbox är självklart olaglig. Den kan orsaka skada till mopeden om den är felbyggd eller monterad. Så om ni gör den så gör ni det på egen risk. Men för mig och alla som jag har byggd den till har det fungerat finfint.

Det här var den första guiden vi sett från Anton aka Notn4. Ge gärna kritik på det han skrivit!

/Notn4

Du måste vara inloggad för att skriva kommentarer.

Kommentarer (22)

Skriven av Alsen 2009-01-12 16:22

Bra guide! :) , men var kan man hitta sådana polyesterkondensatorer?

Skriven av Tuta 2009-01-12 16:00

nice! :D

Skriven av kallepalle 2009-01-12 15:57

riktigt fin guide!

Skriven av TobbaN 2009-01-12 15:53

Skit bra guide!
Ingen kritik här inte.

Ny på forumet eller?
Välkommen. :)

Skriven av Notn4 2009-01-12 14:48

Bensinskalle:
det är bara om man använder en elektronkondensator, en polykondensator har bara 2 ben och det är ingen skilnad på vilken som går ti jord och vilken som går till CDI

Skriven av Jonas 2009-01-12 14:37

my bad, fixat ;)

Skriven av millegustafsson_ 2009-01-12 14:37

Fan va coolt gjort . bästa på länge !!!!

Skriven av Monsteraeroxa 2009-01-12 14:32

kretik ^^

Skriven av HeeellmuT 2009-01-12 13:59

Kanske blir te å testa, farsan e typ elektriker så han får hjälpa mig isf :)

Skriven av bensinskalle 2009-01-12 13:58

Jävligt bra guide måste ja säga, de är första gången ja ser dehär :D

Men en viktig sak du missa, om man kopplar kondensatorn fel så exploderar den!! och de smäller som fan :D Så de är svinviktigt att jorden på kondensatorn är mot jord på moppen och den andra sidan dit den ska ;)

Gå till sida Föregående  1, 2, 3  Nästa