TSR logo - Twostrokeriders logotype i röd färg
Artikel skriven: juni 23, 2008

1366 varv kördes i Gävle, SQC 2 av 4!

1366 var antalet varv som kördes i Gävle, SQC 2 av 4!

En mycket lyckad helg på många olika vis, årets nordligaste tävling blev Gävle motor stadion där det alltid regnar på tävlingarna. Alla förutspådde regn som brukligt på denna arena men så blev det inte i år. På lördagen avverkades motard heaten i full fart med alla klasser där stor som liten turades om. Cross åkarna åkte brett och slet som djur i jakten på poäng som skulle tas med till söndagen. Motard förarna fick jobba för att hålla dom höga cross quadarna stången. Tobbe Bergström åkte fort och brett med cross däck och fick med sig 13 poäng för 4:e platsen. Vann gjorde den nyss hemkomna Mattias Helmer från Schweiz som ligger 5:a i deras serie, han vann även första RM tävlingen i Sverige i år så tempot var det inget fel på.

dsc_0044red_600

SQC är enda serien som cross förare och motard förare kan mötas på exakt lika villkor en dag av vardera gren, och det skulle visa sig att vinnaren var han som slet i två dagar med att samla poäng. 66 Johan Brolin åkte snyggt utan missar och höll hela vägen, nordens snabbaste förare Tobias Bergström var förhandsfavorit och vann alla kvalen men fick motor problem till finalen och tvingades bryta. Då tog Mikael Bostedt kommandot direkt från start till mål dom 8 varven i högt tempo, men åkte inte på lördagen så fördel till Brolin.

dsc_0066red_600

Standard 450 klassen bjöd på den tajtaste racingen, med tiondelar mellan förarna på lika quadar byttes det placeringar och kämpades friskt. Många visade järnvilja utan att klaga, med ibland cross däck på asfalten sladdades det brett och mycket men alla poäng skulle med hem.

Olle Deak med 20 poäng från lördagen med fokus på 20 till drog upp ett högt tempo på finalen på söndagen, men den gamla räven från Värmland Mikael Klausner visade sin slughet och tog ledningen på varv nr 2 då han i luften flög förbi Olle Deak. Många minns vi en 13 åring som började sin karriär sladdandes på Banshee hemma på MK Rimo, men den killen är idag en lugn proffsig 17 åring som tog tillbaka ledningen direkt och höll den hela vägen i mål med 20 poäng till och därmed var första platsen säkrad.

dsc_0124red_600

I framtids fabriken var det jämnast, efter 2 hela dagars körning fick 2,3 och 4:an i 90 cc klassen samma poäng och sista heatet avgjorde.

Styrkan i upplägget tyckte många var bredden på förare och klasser men kanske viktigast stämningen runt banan, med stor värme lånades det saker mellan konkurrenterna för ingen vill vinna om inte alla är med på grinden. Staben av frivilliga växer som hjälper till med tävlingarna, det är förare som arrangerar för andra förare och SQC utvecklas hela tiden i takt med tävlingarna så det finns en ljus framtid till mötes om man får göra en gissning.

dsc_0141red_600

Bo Jonsson valde även denna tävling att åka 120 mil för att stå i solen och damm två dagar och vara varv räknare. Kanske inte så märkvärdigt kan tyckas men betänk då att han skrev 1366 gånger siffrorna som stod på quadarna som passerade i hög fart och vid varje gaspådrag fick en rejäl skopa med grus på sig utan att en enda gång klaga på vare sig dammet eller otydliga nummer skyltar, det tycker vi är en prestation. Så skänk Bosse en tanke när ni passerar honom och alla andra frivilliga på en tävling i framtiden.

Bild: Katrin Ilander
Text: Glenn Ocklund
Källa: fyrhjulingsforeningen.se